Jelašić odbacio kritike opozicije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Jun.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić odbacio kritike opozicije

Beograd -- Skupština Srbije nastavila je vanrednu sednicu, a na početku rada poslanici postavljaju pitanja.

Potom treba da se nastavi raspravu o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije koje bi, prema rečima predlagača, trebalo da obezbede veću samostalnost i nezavisnost centralne banke.

Izmene Zakona o NBS predviđaju da guvernera bira Skupština na predlog predsednika Srbije, na period od šest godina. Do sada je guverner biran na predlog skupštinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbora za finansije.

Kako je predloženo, Izvršni odbor NBS, pored preuzimanja dosadašnje nadležnosti Monetarnog odbora, utvrđuje i sprovodi monetarnu i deviznu politiku, ima i obavezu da donosi propise iz oblasti kontrolne i nadzorne funkcije NBS i odlučuje o davanju i oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama.

Predviđeno je unapređivanje nadzorne uloge Saveta guvernera NBS, preciziranje odredaba o izboru i prestanku funkcije, kao i o sukobu interesa guvernera, viceguvernera i članova Saveta.

Precizno je definisana i imovina NBS i način na koji se raspodeljuje njena dobit i pokrivaju gubici.

Vladajuća koalicija je najavila da će glasati za predložene izmene Zakona o NBS, dok su opozicione partije kritikovale nova rešenja, navodeći da će dovesti do politizacije centralne banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.