Izvor: B92, 14.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Poštovaćemo odluku Vlade

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio da će centralna banka poštovati odluku Vlade o smanjenju plata, ali i najavio da će se zbog toga žaliti Ustavnom sudu.

Jelašić je rekao da je Narodna banka nezavisna, a ne budžetska institucija i podsetio da je njegovu zaradu odredio Savet centralne banke još u septembru 2003. godine. "Ovako nešto Evropa nije videla", rekao je Jelašić. Guverner je rekao i da bi MMF trebalo 11. maja da odlučuje o odobravanju kredita Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u iznosu od tri milijarde evra.

Jelašić je novinarima nakon sednice Odbora za finansije Skupštine Srbije kazao da će NBS podneti žalbu Ustavnom sudu kada bude donet poseban zakon kojim bi se smanjile plate svima u javnom sektoru, pa i NBS, ali da će taj zakon poštovati.

On je rekao da u "zakonu o NBS jasno stoji da je ona samostalna nezavisna institucija, da nije budžetska institucija" i da nije mogao "ni da pretpostavi da će Vlada staviti jednu takvu instituciju" u poseban zakon o smanjenju plata.

Guverner NBS kazao je da se ne protivi smanjenju plata zbog samog iznosa zarada, jer su zaposleni u NBS pre nekoliko godina radili za manje plate, već da se takvim potezom Vlade Srbije "obesmišljava ono što je u NBS rađeno u prethodnih pet godina".

U NBS je broj zaposlenih od 2003. godine smanjen za oko 3.000, tj. za 55 odsto, a ta institucija je zatvorila 33 ekspoziture i Srbiji vratila 108.947,46 kvadratnih metara prostora, kazao je on.

Vlada Srbije je u okviru mera štednje predvidela da plate u državnoj administraciji veće od 40.000 dinara budu smanjene i da ne smeju da budu više od šest prosečnih plata u Srbiji, što je oko 180.000 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: I smanjenje plata i žalba Ustavnom sudu

Izvor: Blic, 14.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio danas da će Narodna banka poštovati odluku vlade o smanjenju zarada u državnoj administraciji, ali će se istovremeno zbog toga žaliti Ustavnom sudu...Odgovarajući na pitanje da li je razmišljao da podnese ostavku ukoliko mu bude smanjena...

Nastavak na Blic...

NBS se žali Ustavnom sudu

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će Narodna banka poštovati odluku vlade o smanjenju zarada u državnoj administraciji, ali će se istovremeno zbog toga žaliti Ustavnom sudu. Odgovarajući na pitanje da li je razmišljao da podnese ostavku ukoliko mu bude smanjena plata,...

Nastavak na Radio 021...

JELAŠIĆ: ŽALBA NBS USTAVNOM SUDU

Izvor: Kurir, 14.Apr.2009

BEOGRAD, 14. april 2009. (FoNet) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da će NBS „leks specijalis“ o smanjenju plata u državnoj administraciji sprovesti kao i sve ostale zakone, ali da će se Ustavnom sudu žaliti jer je NBS nezavisna institucija. Jelašić je...

Nastavak na Kurir...

Jelasic: MMF 11. maja razmatra aranzman sa Srbijom

Izvor: Economy.rs, 15.Apr.2009, 00:37

Odbor direktora Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo bi da 11. maja odlucuje o odobravanju kredita Srbiji u iznosu od tri milijarde evra, kazao je danas guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelasic.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.