Izvor: B92, 19.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostrano, loše za poljoprivredu

Beograd -- U Ministarstvu poljoprivrede kažu da jednostrana primena SSP-a nije u interesu poljoprivrede Srbije u ovom trenutku.

Ipak, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović ocenio je da je to svakako najbitniji ugovorni odnos za poljoprivredu u istoriji naše zemlje.

Prvog dana primene SSP ukinućemo carine za 40 odsto domaćih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, odnosno oko 1.000 proizvoda, u trenutku kada ni izdaleko nismo spremni za nadolazeću konkurenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oličenu u proizvodima zemalja EU, često višestruko subvencioniranih u odnosu na naše, rekao je Milovanović.

Srbija nema dovoljno sredstava da unapredi konkurentnost domaće poljoprivrede, a predpristupna pomoć EU namenjena u tu svrhu joj još nije dostupna, već će to postati kada Srbija stekne status zemlje kandidata za članstvo i otvaranjem komponente pretpristupne pomoći, namenjene ruralnom razvoju, ukazao je on.

Milovanović je podsetio da SSP predstavlja korak bliže EU, jasan signal naše volje da postanemo članice tog velikog sistema i jasnu poruku stranim investitorima o stabilnom političkom i ekonomskom kursu naše zemlje.

Taj sporazum vodiće poljoprivredu Srbije sigurnim putem u EU, uz istovremeno postepeno usklađivanje domaćeg zakonodavnog i ekonomskog sistema sa sistemom na snazi u EU, objasnio je pomoćnik ministra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.