Jedni druge plaše izborima

Izvor: Politika, 15.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedni druge plaše izborima

Ne postoji obaveza da se, uz eventualne nove izbore za Skupštinu Beograda, ponovo glasa i za parlamente gradskih opština, što je, po ministru Milanu Markoviću, logično rešenje

Posle svakodnevnog pojavljivanja u medijima sve duže liste zahteva čije ispunjenje Liberalno-demokratska partija traži od demokrata, kako bi podržala koaliciju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije u Beogradu, (uz koje je redovno išla i neka izjava da se stranka Čedomira Jovanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne plaši čak ni novih izbora u glavnom gradu), Demokratska stranka odlučila je, izgleda, da uzvrati kontrapretnjom. Ukoliko se u LDP-u budu odlučili da izazovu izbore za beogradski parlament, moraće da se spreme i za nove izbore u svim gradskim opštinama. To znači da bi u tom slučaju ostali bez dela vlasti koji su već dobili podržavajući koaliciju demokrata i socijalista u Novom Beogradu, Paliluli i Voždovcu.

Ta pretnja stigla je u četvrtak preko ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu demokrate Milana Markovića, koji je agenciji Beta izjavio da bi, „ukoliko dođe do novih izbora u glavnom gradu bilo logično da se izbori održe i u gradskim opštinama”.

Zakon, međutim, ne predviđa obavezu da u slučaju raspisivanja novih izbora za Skupštinu Beograda, moraju da budu održani i izbori u gradskim opštinama.

– Da takva obaveza postoji, sam ministar bi rekao da je to obavezno, a ne bi govorio da je to logično – kaže za „Politiku” Marko Blagojević, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju. On dodaje i da svako ima svoju logiku, te stoga i logiku ove Markovićeve izjave treba tražiti pre svega u interesima DS-a, čiji je Marković član.

U ovom slučaju, moguće je da su u DS-u odlučili da odgovore na pretnju LDP-a da je spreman za ponovljene izbore u Beogradu, tako što bi ih upozorili na mogućnost izbora u gradskim opštinama, računajući da bi na njima LDP prošao lošije nego na majskom glasanju, a da bi deo njihovih birača prišao DS-u.

Drugo je pitanje i koliko je primereno da ministar na ovakav način upozorava potencijalne koalicione partnere, ali pre svega kakva se poruka šalje biračima – da su stranke po svaku cenu spremne da isteruju svoje interese ne vodeći računa o tome da nije prošlo ni tri meseca od poslednjeg izlaska građana na birališta (ista kritika mogla bi se uputiti i onima koji širenjem liste zahteva koče formiranje vlasti u gradu). U ovom slučaju, dakle, bili bi možda spremni da raspuste već konstituisane lokalne uprave i tako spreče normalan rad opštinskih organa, jer bi opet svi veliki poslovi čekali izborni rasplet. Posledice bi, naravno, najviše osetili građani.

A raspuštanje skupština opština moglo bi da se izazove bilo raskidanjem već postojećih koalicija bilo blokadom rada lokalnog parlamenta, tako što se odbornici, recimo, ne bi sastali tri meseca, što bi dovelo do uvođenja vanrednih mera, a potom i od izbora.

Pitanje je i kome bi izbori u Beogradu u ovom trenutku odgovarali.

Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternativa, ocenio je juče da bi na novim izborima loše prošli svi osim DS-a, koji, po poslednjim istraživanjima, bolje stoji, ali da se ni toj stranci ne bi isplatili novi izbori.

On je agenciji Beta rekao da ne veruje da će biti novih izbora u Beogradu i slaže se sa tezom da je priča o tome deo igre pritisaka za dogovor o vlasti u Beogradu na „ključne igrače”, s obzirom na „zatezanje” LDP-a i pojedine ustupke SPS-a. – Jedni druge plaše izborima – rekao je Nikolić.

I analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da bi izbori bili „neracionalan potez” i da građani izbore ne bi „dočekali sa oduševljenjem”. Vuk Stanković je agenciji Beta rekao da nikome od stranaka koje pregovaraju ne bi odgovaralo da se izlažu izbornoj neizvesnosti, a najmanje socijalistima.

On je kazao da bi izbori odgovarali narodnjacima, a naročito radikalima, ali je dodao da ni DS „ne bi imao razloga da se plaši tih izbora”.

Zamenik predsednika SPS-a i ministar prosvete Žarko Obradović, međutim, veruje u pozitivan ishod pregovora o formiranju gradske vlasti sa DS-om i LDP-om, ali dodaje i da njegova stranka ne strahuje od novih izbora. On je za „Večernje novosti”, na pitanje da li su socijalisti spremni da odustanu od mesta predsednika gradske skupštine, pošto je to jedan od zahteva LDP-a, odgovorio da, koliko zna, još nije bilo reči o personalnim rešenjima, kao i da je sa demokratama SPS postigao dogovor samo o principima na kojima bi počivala buduća gradska vlast. Rok za izbor izvršnih organa vlasti u Beogradu je 22. avgust. Ako do tada ne bude skupštinske većine Vlada Srbije će uvesti privremene mere i imenovati privremeno veće u Beogradu, a predsednica Skupštine Srbije raspisaće nove izbore.

Lista za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a pre četiri dana utvrdile su principe rada gradske vlasti za koje očekuju da će dobiti podršku LDP-a.

Prema nezvaničnim informacijama agencije Beta, pregovori sa LDP-om traju jer oni traže sekretarijate za urbanizam, finansije i socijalnu dečju zaštitu.

M. R. Petrović

[objavljeno: 16/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.