Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jedini saveznik pritisak profesionalnih asocijacija"

Beograd -- Dan posle kontroverznog formiranja Saveta za radiodifuziju, izbora Nenada Cekića za predsednika i ostavke člana Saveta Snježane Milivojević, predstavnici profesionalnih novinarskih udruženja i asocijacija najavili su na konferenciji za novinare da će pokrenuti inicijative za preispitivanje odluke o konstituisanju ovog tela, koje će presudno uticati na buduću medijsku sliku Srbije.

Snježana Milivojević ponovila je u četvrtak da se odlučila da podnese ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog inicijalne nezakonitosti saveta. Milivojević je prenela da je u sredu odbijen njen predlog da se savet ne konstituiše, jer se time legalizuje odluka skupštine o izboru tri člana saveta, kojom je prekršen Zakon o radiodifuziji.

Ona je takođe protestovala zbog toga što je četvorosatna sednica Saveta bila zatvorena za javnost: "Mi smo u pola sata rasprave pokušali da podsetimo da je zakonom propisano da rad Saveta za radiodifuziju javan. Međutim, ostali članovi Saveta su imali drugačije tumačenje da je taj zahtev zadovoljen time što će se nakon sednice izdati saopštenje od 20-tak redova".

Predsednik NUNS-a Milica Lučić-Čavić je ocenila da će mediji u ovakvoj situaciji biti neravnopravni. "Frekvencije će se dobijati, mediji će se deliti na one koji će biti kažnjavani i na one koji će u ružičastim bojama slikati Srbiju", rekla je Lučić-Čavić.

S obzirom na to da je za blokiranje rada Saveta neophodno da još tri člana podnesu ostavke, Snježana Milivojević smatra da je medijskim udruženjima ne preostaje ništa drugo sem zajedničke akcije: "Kada sa sednice Saveta pošaljete žaljenje zašto skupština nije poštovala zakon, šta će Savet raditi kada emiteri ne budu poštovali propisane uslove za rad? Sa žaljenjem konstatovati da ih ne poštuju? Šta će Savet raditi pri svakoj komplikovanoj odluci koja će tražiti čvrsto utemeljenje u odbrani zakona i pri konfrontaciji sa interesima koji su suprotstavljeni? Činjenica da to nije većinsko mišljenje u Savetu je nešto što je mene juče uznemirilo, ali mislim i dalje da jedini saveznik Saveta kao automnog tela je javnost, pritisak profesionalnih asocijacija, jer se radi o očiglednom slučaju nepoštovanja zakona".

Predsednik ANEM-a Veran Matić je najavio "frontovsku borbu" i dodao da će predstavnici medijskih udruženja u narednim danima i zvanično uputiti preporuku skupštini Srbije da stavi van snage odluku o izboru članova Saveta Nenada Cekića i Vladimira Cvetkovića zbog povrede zakonom predviđenog postupka, te da razreši Gorana Radenovića, zbog neispunjavanja zakonom predviđenih uslova za članstvo u Savetu.

Veran Matić i predsedavajući radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski rekli su da veruju da će se naći 20 poslanika Skupštine Srbije koji će zatražiti preispitivanje izbora članova saveta.

Veljanovski je dodao da je izborom Nenada Cekića za predsednika "kap prelila čašu u čitavoj seriji loših poteza koji ugrožavaju demokratsku transformaciju medijskog sistema": "S obzirom na činjenicu da su u te loše poteze involvirane institucije sistema, najviši organi vlasti, dakle i Vlada i Skupština Srbije, više je nemoguće ne izgovoriti ono što u vazduhu visi - da tu ima i lošeg, namernog uticaja jednog broja ljudi iz krugova vlasti".

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Ivan Andrić izjavio je da razume razloge zbog kojih je Snježana Milivojević podnela ostavku na članstvo u Savetu za radiodifuziju. Andrić je, ujedno, istakao da od trenutka izbora svih članova Saveta za radiodifuziju, to telo nije u nadležnosti Skupštine. Andrić je dodao da će Skupština, ukoliko Snježana Milivojević dostavi svoju ostavku, zamoliti predlagače koji su je predložili da, u zakonskom roku, dostavi ponovo dva kandidata. Šef poslaničke grupe DOS-reforma Srbije Bojan Pajtić ocenio je da ostavka jednog člana Saveta ne remeti rad tog tela, koje, po zakonu, može da funkcioniše i ako ima samo pet članova. "Ostavka člana Saveta je moralni i lični čin, a to telo je potpuno autonomno i nad njim parlament nema nadležnosti", rekao je Pajtić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.