Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan kontrolor na pet glasača

U Portugaliji je glasalo 60 ljudi, a nadgledalo ih je 12 pristiglih iz Srbije, za čiji je boravak u Lisabonu izdvojeno oko 10.000 evra

U glavnom gradu Portugalije Lisabonu na predsedničkim izborima glasalo je 60 građana Srbije (49,1 odsto) od 122 upisana u birački spisak, a kontrolisalo ih je 12 pristiglih samo za tu priliku iz matice. Sve je bilo u redu, a ambasador Duško Lopandić je, za primer, glasao prvi još u sedam ujutro. Nije bilo prigovora.

Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dobio 36 glasova, (60 odsto), Čedomir Jovanović 14 (23,33), Tomislav Nikolić sedam (11,66), Milutin Mrkonjić dva (3,33), a Milanka Karić je dobila jedan glas (1,66 odsto).

Dejan Stanković, prevodilac koji živi 15 godina u Portugaliji priča: „Iz Beograda je u Lisabon doputovalo 12 posmatrača. Samo Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka nisu poslale svoje predstavnike, jer posmatrači nisu mogli da glasaju, pa bi tako izgubili po dva glasa na izbornom mestu. Demokratska stranka je kao posmatrača iznajmila „lokalca”, odnosno mene. Tako nisu izgubili glas, a posao koji sam obavio je koštao 30 evra. Ostalim posmatračima je Republička izborna komisija platila put do Lisabona, dnevnice i smeštaj. Po mojim proračunima to je ukupno koštalo oko deset hiljada evra”.

Stankovićeva računica izgleda ovako: tri noćenja u šest dvokrevetnih soba u hotelu koštaju 1.260 evra, ako se uzme prosečna cena od oko 70 evra po sobi za jedan dan. Povratna karta do Lisabona košta minimalno oko 400 evra, mada može da varira, ali naviše i ne mnogo što je 4.800 evra. I dnevnice koje iznose 330 evra po osobi za tri dana puta dvanaest još su 3.960 evra. Ukupno je znači potrošeno 10.050 evra za biračko mesto u Lisabonu. Verovatno je nešto plaćeno i izbornoj komisiji, što je valjda i normalno. Bez troškova za izbornu komisiju jedan glas u Lisabonu je koštao 167,50 evra. Zbog toga što oni koji su nadgledali nisu mogli da glasaju u zemlji cena jednog glasa je još veća. „Na celu ovu računicu treba dodati još jednog člana koji dolazi dan pre glasanja sa izbornim materijalom i odlazi sutra ujutru posle glasanja sa glasačkom kutijom. To je glavni igrač”, kaže naš sagovornik.

Stanković pita: „Koliko je onda koštao jedan glas u Njujorku ili u Kini. Prema mojim saznanjima glasalo se na 64 mesta u svetu”.

Prevodilac, koji je Srbe upoznao sa nobelovcem Saramagom, a Portugaliju sa nobelovcem Andrićem, kaže da mu je drago što je dobio pravo da glasa u Lisabonu. „Poštujem to i zahvaljujem se ali sigurno postoji jeftiniji način, jer su ovo izuzetno veliki troškovi. Svoja zapažanja ću napisati i poslati predsedniku republike i predsedniku Skupštine. Činjenica je da ovde ništa nije protivzakonito. Demokratija košta, ali su kandidati mogli da nađu i lokalne posmatrače, a da se ušteđeni novac kvalitetnije upotrebi. Zato bi zakon koji ovo omogućava trebalo promeniti.”

Deo ovih podataka Stanković je objavio na blogu B92 i stiglo je više stotina komentara, ali kako sam kaže svet nije mnogo ovim iznenađen, jer je objavljen i podatak da je u Ženevi na prethodnim izborima svaki glas koštao oko 3.000 švajcarskih franaka. „Valjda smo oguglali na takve stvari. Zato nije ni čudno da posmatrači u Lisabonu budu ćerka jednog od kandidata Jugoslava Dobričanina i njen pratilac.”

Naravno da glasanje dijaspore može da bude jeftinije. U Francuskoj dijaspora može da glasa za predsednika, ali ne može da glasa za parlament. Njihovoj dijaspori se svi izborni materijali šalju na kuću, jer konzularna predstavništva imaju njihove adrese. Ali, pitanje je zar se u 21. veku ne može glasati elektronskim putem. Tako bi to bilo mnogo brže i jevtinije. Danas se ogromne svote novca premeću elektronskim putem i ako je to sigurno i bezbedno, svakako se može elektronskom poštom preneti 60 glasova iz Lisabona do Beograda.

Stručnjaci kažu da je to moguće i to na više načina. Jedan je da se unese zaštita i koristi matični broj, a drugi način je da se glasa preko sajta u kome je baza evidentiranih birača i kada se glasovi razvrstaju tajnost je zagarantovana.

I. Anojčić

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.