Javno ne znači da je i tačno

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javno ne znači da je i tačno

Finansijske izveštaje javnosti predstavile samo DS i G 17 plus, ali se u njima mogu naći i firme koje ne postoje ni u evidenciji Agencije za privredne registre

Finansijske izveštaje na Internetu za sada su objavile samo Demokratska stranka i G 17 plus i tako će, po svemu sudeći, i ostati jer je većina stranaka saopštila da to neće učiniti. Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke, juče je rekao da su radikali izveštaj predali Odboru Skupštine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za finansije i da ga neće objavljivati na sajtu stranke, a to su ranije učinili i predstavnici DSS-a i LDP-a.

Uvidom u izveštaj Demokratske stranke može se utvrditi da među firmama – donatorima ima i preduzeća kojima se ne može ući u trag. Firma koja je navedena pod brojem 35, „Kant euro” iz Pančeva, ne postoji ni u telefonskom imeniku „Telekoma”, ali ni u evidenciji Agencije za privredne registre. Ista je situacija i sa preduzećem pod rednim brojem tri, „Duga komerc” iz Leskovca. U ovom gradu postoji više firmi koje u svom nazivu imaju reč „duga”, ali firme „Duga komerc” nema ni u telefonskom imeniku, niti je upisana u privredni registar. U Agenciji za privredne registre rekli su nam da „Duge komerc” nema ni među preduzetnicima, ni među privrednim društvima.

Istovremeno, vlasnici nekih firmi koje imaju isto ime i lokaciju kao ona navedena u izveštaju negiraju bilo kakvu povezanost sa DS. Tako se u izveštaju spominje i preduzeće „Sigma” iz Pančeva. U telefonskom imeniku ovog mesta postoji samo jedna „Sigma”, označena kao „STR i agencija za prenos vlasništva vozila”. Vlasnik Đoka Knežević kaže da je on mala firma i da nije donator bilo koje stranke, ali nas je uputio na firmu identičnog imena sa sedištem u Kovinu. „Sigma” iz Kovina, vlasnika Radiše Pavlovića, bavi se trgovinom i inženjeringom, a u ovoj firmi negiraju da su davali bilo kakve donacije strankama.

Pod rednim brojem 34 je i pančevačka „Elektra”. Dragan Nestorović, koji je prema rečima zaposlenih vlasnik, kaže da jeste donator DS-a. Na pitanje, može li se znati zašto je odlučio da finansijski pomaže stranku odgovara kontrapitanjem: „A zašto Rafinerija finansira KUD ’Stanko Paunović’?” Potom nas je uputio da sve odgovore zatražimo u sedištu DS i dodao da je vlasnik firme njegova supruga Mirjana. U Agenciji za privredne registre Mirjana Nestorović se i vodi kao vlasnik i direktor „Elektre”.

Na spisku finansijera DS je i Kompanija ABC koja je upisana dva puta – pod rednim brojem 4 i 31. Reč je o Kompaniji poznatoj i van Leskovca. Ima tri ekskluzivna restorana i dobro snabdevenu trgovinu. Vlasnik Ivan Branković trenutno u centru Leskovca, sa još dvojicom ovdašnjih biznismena, gradi veliki tržni centar zbog kojeg se podigla velika prašina, jer niče u centralnom parku, uključujući i površinu iznad nekadašnjeg javnog toaleta. Do Brankovića, međutim, juče nismo uspeli da dođemo.

----------------------------------------------------------

Samo za članarinu

Među 44 firme, koje se navode u izveštaju o finansiranju DS, nalaze se i lozničke „Stig KMN d.o.o” i „Euroimpex GP”. Miodrag Krsmanović, vlasnik firme „Stig KMN d.o.o” koja se bavi građevinskim poslovima, kaže da je 9. januara 2008. godine lozničkim demokratama dao 17.000 dinara na ime neuplaćene članarine u prethodne dve godine.

„Novac je prebačen sa računa firme i o svemu postoje papiri. Od tada DS-u, čiji sam član, nisam uplatio ni žute banke. A od fondova, republike ili grada nisam dobio nijedan posao i firma miruje već tri godine”, kaže Krsmanović.

Vlasnika preduzeća „Euroimpex GP”, koje se bavi završnim radovima u građevinarstvu, nismo uspeli da nađemo, ali Petar Ekmeščić, predsednik lozničkih demokrata, kaže da je ova firma dala oko 20.000 dinara.

P. R.

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Todorović: Finansijski izveštaj DS-a farsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je danas da je finansijski izveštaj Demokratske stranke koji je prikazan na njenom sajtu farsa i da se na taj način obmanjuju građani Srbije...Todorović je rekao da je SRS predala finasijski izveštaj Odboru Skupštine Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.