Javne ličnosti: U politici smo da nešto promenimo

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javne ličnosti: U politici smo da nešto promenimo

Na izbornim listama se i ovog puta našlo više javnih ličnosti koje, kako kažu, žele da promene nešto u oblastima kojima se bave, ali i da promene Srbiju.

Činjenica je da je pojavljivanje nekih popularnih ličnosti na izbornim listama dodatni ili čak presudni argument za neodlučne birače u Srbiji, koji će, prema nekim istraživanjima, i odlučiti koja će partija ili koalicija pobediti na izborima.

Njihovi motivi da se priklone partijama su različiti, ali budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da to nisu „rođeni političari", glasači u njih mahom imaju poverenja. I političari ih vole u svojim redovima.

Mnogi su sa manjim i većim uspehom tokom prethodnih godina donosili poene partijama u Srbiji, a mi smo četvoricu sa aktuelnih izbornih lista pitali otkud to da su se odjednom priključili izbornoj trci i da li veruju da mogu nešto da promene.

Sučeljavanje

1. Da li učešćem u političkom životu možete nešto da promenite ?

2. Možete li da predvidite ko će biti predsednik, a ko premijer posle izbora?

3. Da li će stranke departizovati javni sektor kako su obećale?

Miljenko Dereta, dramaturg

1. Mislim da jedino kroz institucije, ideje i vrednosti za koje se zalažem mogu otići u javnost i postati deo sistema. Zato ću koristiti maksimalno novi zakon i vlasništvo nad mandatom i boriću se za slobodu mišljenja i govora u institucijama države.

2. Ne bi bilo dobro da novi predsednik države bude i neformalni predsednik Vlade. Ubeđen sam da će predsednik i premijer biti iz iste stranke, i to će povećati obavezu te stranke da odgovornije vodi politiku.

3. Zbog toga ko je u predizbornom ciklusu pokrenuo tu priču, smatram da je reč o praznom obećanju. Voleo bih da mi se objasni rečenica „od ovih izbora više neće biti departizacije". Znači li to da će svi koji su zauzeli mesta po partijskim kriterijumima ostati u javnim preduzećima?

Nenad Borovčanin, bokser

1. Po jednoj definiciji, demokratija nam garantuje da će se nama vladati upravo onako kako zaslužujemo. Po jednoj drugoj definiciji, ona se meri količinom našeg učešća. I to je to, bokserski rečeno - učestvuješ da bi dobio šta si zaslužio. Pošteno.

2. Ne prognoziram, nego se borim da Ivica Dačić bude premijer. Da ne verujem u to, ne bih se ni borio.

3. Sva moja verovanja i ubeđenja vezana su za Ivicu Dačića. Zato što je Srbiji potrebna ruka koja će biti u stanju da postavi granicu, i Srbiji, i svemu čemu je u Srbiji potrebna granica. Partokratiji je svakako potrebna, a on ima tu ruku. Umem, kao bokser, to da procenim.

Siniša Kovačević, dramski pisac

1. Da ne mislim da nešto mogu da promenim, ne bih ulazio u politiku. Ne u ovim godinama i ne u stranku koja je sišla s vlasti. Nisam pristajao na poraz niti u uličnoj tuči niti u akademskoj raspravi i mogu da podnesem da izgubim samo ukoliko sam dao svoj maksimum.

2. Onaj ko bude dobio najviše glasova.

3. To mi liči na basnu u kojoj su postavili lisicu da čuva kokoške. Najglasniji su oni koji su maksimalno partizovali državu i uveli princip političke podobnosti, za koji smo mislili da pripada vremenu kožnih kaputa i crvenih knjižica. Ni čistačice više ne mogu da dobiju posao bez članstva u partiji. A Srbi ne bi bili duhoviti koliko jesu kada to ne bi zagovarali oni koji su za partizaciju najodgovorniji.

Branko Cvejić, glumac

1. Ne mislim da mogu sam nešto da promenim, ali mogu da govorim i da govorim i da govorim, pa će me možda neko i čuti, pa će možda neko i shvatiti šta za jedan narod znači njegova kultura.

2. Nisam politički analitičar da bih mogao da predviđam šta bi bilo kad bi bilo, ali je sigurno da Boris Tadić mora da dovrši posao koji je započeo, težak posao pridruživanja Evropi bez velikih i bolnih odricanja.

3. A kad postanemo kao drugi, a ne uvek i samo specifični, biće više demokratije, pa će i odgovor na ovo pitanje, možda, biti pozitivan. Uostalom, ja nikada nisam bio član nijedne stranke, pa sam skoro deset godina bio na čelu jedne javne ustanove, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Povezane vesti: Analitičari: Tadić ima veće šanse za pobedu Delevićeva: Važno da mladi budu politički angažovani Banke strankama ne veruju bez pokrića "Preokret" predao listu RIK-u Maja Gojković: URS će biti presudan politički faktor

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Javne ličnosti: U politici smo da bismo nešto promenili

Izvor: Blic, 08.Apr.2012

Na izbornim listama se i ovog puta našlo više javnih ličnosti koje, kako kažu, žele da promene nešto u oblastima kojima se bave, ali i da promene Srbiju...Činjenica je da je pojavljivanje nekih popularnih ličnosti na izbornim listama dodatni ili čak presudni argument za neodlučne birače u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.