Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jasno da predlog nudi državu"

Beograd, Priština, Berlin -- Član pregovaračkog tima Marko Jakšić nije mogao da potvrdi da li će Martija Ahtisarija u petak primiti beogradski tim za Kosovo.

Jakšić za B92 kaže da, bez obzira na to šta sadrži Ahtisarijev predlog, stav Beograda ostaje isti, a to je da pregovori s Prištinom moraju biti nastavljeni. Prema saznanjima Večernjih novosti, sa specijalnim izaslanikom neće razgovarati niko od članova pregovaračkog tima.

Komentarišući saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medija, Jakšić kaže da je potpuno jasno da Ahtisari u svom predlogu Albancima nudi sve ono što čini jednu državu.

"Znači, da imaju pristup u raznim međunarodnim organizacijama i fondovima, da imaju svoju vojsku i policiju i to je ono što čini državu. Međutim, ta im se država daje u dva koraka jer postoji takozvani prelazni period, makar na osnovu onog što piše i što se sprema, da bi logistiku odradili predstavnici EU, a onda kao ona prava faza dolazi prava i posebna država. Na početku imamo tzv. ograničenu nezavisnost, a onda imamo pravu", kaže Jakšić.

Međutim, on kaže da odsustvo termina "nezavisnost" neće zavarati Rusiju: "Drugi razlog što nema reči 'nezavisnost' jeste pre svega zbog naše domaće javnosti, da bi ona lakše mogla da 'proguta' izdvajanje Kosova".

Uprkos izveštajima medija o glavnim konturama rešenja za Kosovo, koje su procurele sa sastanka Martija Ahtisarija i Kontakt grupe, u Prištini nema zvaničnih komentara na ovu temu.

Ono što je, međutim, očigledno i običnim građanima, jesu opsežne bezbedonosne pripreme da Kosovo sledeće nedelje dočeka Ahtisarija. Nakon izjave ministra unutrašnjih poslova Fehmija Redžepija da su mere bezbednosti podignute na viši nivo na celoj teritoriji Kosova, policija je potrdila da sprovodi posebne pripreme pred zvanično objavljivanje predloga ua kosovski status.

Portparol policije Veton Eljšami je rekao da se policija, iako nema ozbiljnijih indikacija o mogućnosti izbijanja nasilja, posebno priprema za 2. februar: "KPS je obavila sve neophodne pripreme za dan kada će biti otvoren Ahtisarijev paket."

Na istu temu, verovatno ciljajući na širu javnost umesto na poslanike parlamenta, premijer Agim Čeku je juče na sednici skupštine rekao da je prošlo vreme kada je nasilje određivalo sudbinu Kosova: "Nema razloga za nasilje, nema mete za nasilje, protiv koga bi ono bilo upereno?"

Lončar: Grubo kršenje evropskih standarda

Odlazeći ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar je izjavio da je iznošenje predloga za rešavanje statusa Kosova pre formiranja nove Vlade grubo kršenje evropskih standarada.

"Marti Ahtisari nije našao za shodno već više od pola godine da razgovara s Beogradom o budućem uređenju Kosova i sada se setio da je pravi trenutak da se razgovara, nekoliko dana od izbora i dok još nije formirana Vlada", rekao je on.

Lončar je rekao da bi Ahtisari sigurno sačekao da formiranje Vlade kada bi se ključna i sudbonosna pitanja odnosila na bilo koju evropsku državu i da to mora biti slučaj i sa Srbijom.

Iz nekih krugova međunarodne zajednice je, prema njegovim rečima, vršen snažan pritisak da Vojislav Koštunica primi Ahtisarija, ali je jasno da je to zaludan posao.

"Suštinska stvar je da Ahtisarijev papir nije plod razgovora s Beogradom već je to isključivo jednostran papir i Beograd u tome ni na koji način nije učestvovao", rekao je Lončar.

Vučić: Ahtisari otima deo naše teritorije

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je izjavio da iznenađuje ponašanje vlasti u Srbiji kada je jasno da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari "otima" Kosovo i Metohiju.

On je na konferenciji za novinare rekao da "ako bude problema oko Kosova, istog trenutka svi treba da podnesu ostavke", kao i da su ostavke zbog "izbornog poraza" već trebalo da podnesu predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Vučić je kazao da je stav SRS i njenog predsednika Vojislava Šešelja da "niko ne sme da se igra sa KiM", da niko ne sme da potpiše nezavisnost pokrajine, niti sme da se prihvate izjave "dogodilo se, faktičko je stanje".

"Kosovo će samo proglasiti nezavisnost"

Plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija ostaviće pitanje statusa Kosova formalno otvorenim, a zapadne zemlje računaju da će Kosovo samo proglasiti nezavisnost, piše u najnovijem broju uticajni nemački nedeljnik Špigl.

Magazin navodi da je u Ahtisarijevom strogo poverljivom nacrtu skiciran komplikovan put koji će, ako je moguće do leta, omogućiti odvajanje Kosova od Srbije bez većih erupcija nasilja.

"Osnovna ideja pri tome je da Kosovo treba samo sebe da proglasi nezavisnim, a da će međunarodna zajednica za to da stvori uslove", piše list.

Za nekoliko dana će Ahtisari, kako navodi nedeljnik, izdati saopštenje o budućnosti pokrajine, bez konačnog određivanja statusnog pitanja. Potom će drugi korak biti usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija, čiji je sadržaj takođe usaglašen prošle sedmice.

"I u tom tekstu će statusno pitanje ostati formalno otvoreno. No, van snage će biti stavljena rezolucija 1244 koja je od kraja rata 1999. određivala međunarodnu kontrolu Pokrajine. Bez te međunarodno-pravne prepreke, Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost", navodi list.

"Dve nedelje za konsultacije"

Priština i Beograd će na raspolaganju imati dve nedelje da iznesu primedbe na predlog Ahtisarija, piše Koha ditore. List navodi da su to potvrdili neimenovani izvori koji, međutim, navode, da se zvanično još ne zna tačno koliko bi period za primedbe trebalo da traje.

"Predviđen je period od dve nedelje, ali to nije sigurno jer to neće zavisiti od nas. Od trenutka kada predlog bude predstavljen, Priština i Beograd će imati mogućnost da ga analiziraju i potom predstave primedbe i stavove", rekao je Ahtisarijev portparol Remi Durlo. Prema njegovim rečima, od toga će zavisiti da li će konsultacije o Ahtisarijevom predlogu trajati više od dve nedelje.

Upozorenja iz Prištine

Mogućnost da Kosovo ne dobije nezavisnost u Prištini je odbacila Asocijacija koja predvodi Udruženja pripadnika OVK. Asocijacija je saopštila da neće prihvatiti nijedno rešenje sem nezavisnosti. Taj stav smatra se dodatnim pritiskom na kosovski pregovarački tim pred dolazak Ahtisarija 2. februara.

Predsednik Asocijacije Faik Fazljiu navodi da reagovanja građana ne mogu biti isklljučena ako Kosovo ne dobije nezavisnost. "Nezavinosst je jedino rešenje koje ćemo prihvatiti, ne samo mi, već svi građani Kosova", kaže on.

Fazljiu je upozorio pregovarački tim Prištine da se ne sme saglasiti s raspuštanjem kosovskih zaštitnih snaga, što je, kako navode mediji, predviđeno Ahtisarijevim predlogom. "Pozdravljamo prisustvo snaga NATO-a na Kosovu, ali smo protiv predloga za rasformiranje kosovskih snaga, koje su ispunile sve standarde koje je ustanovila međunarodna zajednica", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.