Jasenovac ne sme da se zaboravi, ni da se minimalizuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2019, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasenovac ne sme da se zaboravi, ni da se minimalizuje

Predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Majkl Frojnd kaže da mnogi u Izraelu ne znaju za Jasenovac, Aušvic Balkana, i da je zato važno za sve, i Srbe i Jevreje, da se obezbedi da ono što se desilo u Jasenovcu ne bude zaboravljeno, izbrisano i minimalizovano.

Frojnd, koji je i novinar "Džeruzalem posta" i autor knjige o Srbiji i Srbima "Fundamentalno Frojnd", kaže da pokušaji da se izvrši revizija istorije ne smeju da uspeju.

Ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nikad nije kasno boriti se za vidljivost događaja od pre osam decenija.

"Ukoliko dignemo ruke od svega onda će revizionisti uspeti u onome što rade. Ono što mi moramo da uradimo je da dupliramo naše napore da obrazujemo javnost, nastavljajući da objavljujemo istinu, a tome će doprineti i međunarodna konferencija 19. novembra u Jerusalimu posvećena Jasenovcu", rekao je on u intervjuu za "Politiku".

Kaže i da "Srba raste u očima Izraelaca u različitim oblastima", i da raste interesovanje za duboke istorijske veze između dva naroda.

Upitan da li ostaje pri stavu da Srbija ni po koju cenu ne sme da odustane o dela svoje teritorije, tj. Kosova i Metohije, on kaže da je to još jedan savršen primer nečega što Srbija i Izrael imaju zajedničko.

"Za Srbe je Kosovo kolevka vaše civilizacije i veliki deo međunarodne zajednice ignoriše istoriju, istinu i zove vas okupatorima. Slično tome, za Izrael i jevrejski narod, Jerusalim, Judeja, i Samarija (koju svet zove Zapadna obala) su kolevka naše civilizacije", rekao je on.

Dodaje i da je mnogo pritisaka iz međunarodne zajednice da Izrael promeni svoj stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, ali da Izrael stoji uz Srbiju po ovom pitanju i da veruje da će tako biti i dalje.

Upitan ko može da pritiska Izrael, kaže:

"Postoje neke evropske zemlje, SAD, i druge sile koje, vi to bolje znate nego ja, žele da Kosovu bude priznato kao nezavisno. To su veoma moćne snage."

I danas veruje da je Republika Srpska i dalje nabolji prijatelj Izraela u Evropi.

"To je još jedan izraz bliskih odnosa između Jevreja i Srba", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.