Janša: Vrata EU otvorena za Srbiju

Izvor: B92, 02.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša: Vrata EU otvorena za Srbiju

Janez Janša (B92)

Ljubljana -- Niko nije zatvorio vrata Evropske unije za Srbiju, ali Beograd sada treba da načini prvi korak, izjavio je Janez Janša.

Slovenački premijer Janez Janša, aktuelni predsedavajući Evropskog saveta, na marginama 11. Evropskog foruma u austrijskom gradu Leh je izjavio da je EU odavno ponudila ruku Srbiji i da taj stav ostaje isti, bez obzira na to što, kako je rekao, iz Srbije odnedavno stižu neki obeshrabrujući signali.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovim rečima, predsednički izbori u Srbiji pokazali su da većina Srba ima proevropsku orijentaciju, a to ohrabruje EU za dalje korake, prenela je agencija STA.

Janša je ponovio da je stav Unije prema pitanju Kosova jedinstven. On veruje da nema povratka nazad, pošto je 12 članica EU već priznalo nezavisnost Kosova.

"Suočeni smo sa izazovima, na koje odgovaramo na način koji dugoročno stabilizuje region", kazao je on.

Plasnikova: Budućnost Srbije ostaje evropska

Zapadni Balkan je deo ponovo ujedinjene Evrope i deo naše bezbednosti i stabilnosti, ocenila je ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik

"Bilo je za očekivati da će nakon rešenja statusa Kosova doći do jakog ispoljavanja emocija u Srbiji. To nije bilo nikakvo iznenađenje", objasnila je ministarka Plasnik.

Prema Plasnikovoj sada je potrebno da EU bude "tvrdoglava i istrajna" u odnosima sa Srbijom.

"Treba evropsku ponudu verodostojno držati na stolu i neumorno ga objašnjavati. Budućnost Srbije jeste i ostaje evropska. Perspektiva EU je motor podsticaja ne samo za Srbiju već čitav region", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Janša: Vrata EU otvorena za Srbiju

Izvor: Blic, 02.Mar.2008

Niko nije zatvorio vrata Evropske unije za Srbiju, ali Beograd sada treba da načini prvi korak, izjavio je slovenački premijer Janez Janša. Ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik tvrdi da će zemlje članice EU "strpljivo, istrajno i postojano" raditi na jačanju veza sa Srbijom.....Slovenački...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.