Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša: Srbiji hitno status kandidata za EU

Slovenački premijer Janez Janša predložio je u pismu predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu da Srbija dobije mogućnost da postane kandidat za članstvo u Evropsku uniju po hitnom postupku, odnosno za nekoliko meseci.



"S ispunjenjem potrebnih uslova, Srbiji bi se mogao dati status kandidata za nekoliko meseci ili najmanje tokom prve polovine 2008. godine", naveo je Janša u pismu Barozu, čiji sadržaj danas prenosi zagrebački "Jutarnji list".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Premijer Slovenije, koja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU, istakao da davanje statusa kandidata Srbiji ne treba usloviti procesom odlučivanja o budućem statusu Kosova i Metohije, koje će biti prioritetno pitanje za buduće slovenačko predsedništvo EU.

Janša traži da se EU pripremi za jednoglasnu politiku prema statusu Kosova i navodi da se Kosovo ne sme koristiti kao presedan za bilo koji problem koji se može činiti sličnim bilo gde u svetu, preneo je "Jutarnji list".

"Verujem da Srbiji treba dokazati da je naša potpora za evropsku perspektivu te države stvarna", piše Janša.

"Jutarnji list" primećuje da je novina u Janšinom pismu njegov predlog da se Srbiji pruži mogućnost sticanja statusa kandidata za članstvo u EU po hitnom postupku.

Tokom svog predsedavanja EU, Slovenija će nastojati da ojača evropsku perspektivu zapadnog Balkana i osigura jedinstvo EU oko teških odluka koje će Unija uskoro morati da donese, naveo je Janša, ocenivši da je Balkan najveći izazov bezbednosne i spoljne politike EU.

Balkan je zbog sukoba interesa lokalnih i globalnih centara moći vekovima bio izložen ratovima, a zadnji sukobi su izazvali najveću evropsku krizu posle Drugog svetskog rata, smatra slovenački premijer.

Janša je u pismu, pomenuvši Hrvatsku kao pozitivan primer, insistirao na jačanju evropske perspektive i drugih država zapadnog Balkana na osnovi Solunske agende.

"Hrvatska je izlečila svoje ratne rane, konzistentno sarađivala s Haškim sudom, otvorila pregovore o članstvu i postavila pozitivan primer ostalima. Ostale države takođe dele istu perspektivu, ako odluče to da naprave i ispune potrebne uslove", napisao je Janša Barozu.

Sličan predlog Evropskoj komisiji o brzom davanju statusa kandidata Srbiji nedavno je dao i italijanski premijer Romano Prodi, takođe u pismu upućenom Barozu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.