Janša: Na Balkanu BiH ozbiljniji problem od Kosova

Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša: Na Balkanu BiH ozbiljniji problem od Kosova

Slovenački premijer Janez Janša rekao je danas da je Bosna i Hercegovina za stabilnost Balkana ozbiljniji problem od Kosova.

Predsedavajući Evropskoj uniji i slovenački premijer, razgovarao je danas u Ljubljani sa oko 60 dopisnika evropskih medija iz Brisela, o čemu je sovenačka državna agencija STA preuzela izveštaj austrijske agencije APA.

Na Kosovu je "svima jasno šta će se desiti", ostaje samo pitanje "kako će to biti izvedeno", rekao je novinarima Janša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dodao da se suprotno tome u slučaju BiH postavlja pitanje kako funkcioniše Dejtonski sporazum.

"Uspešno nije izvršen ni povratak izbeglica", ocenio je slovenački premijer, koji je još rekao da na duži rok nije moguće imati državu, koja nije u stanju da sama sobom upravlja, već joj treba međunarodni upravnik, misleći pritom na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka, koji je položaj preuzeo 1.jula prošle godine.

Janša je u razgovoru sa evropskim novinarima odbacio izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice, prema kojima bi Beograd sam mogao odbaciti ponude EU u pogledu integrisanja Srbije u slučaju da ona izgubi Kosovo.

"Koštunica nije jedini jak politicar u Srbiji", postoje i drugi, umereniji političari, i oni manje umereni, međutim evropska perspektiva je "jedina moguća alternativa za Srbiju", smatra Janša, koji je izrazio i nadu da će se rešenje za Kosovo naći u vreme slovenačkog predsedavanja EU.

Janša je briselskim dopisnicima predstavio i prioritetne zadatke u vreme predsedavanja EU.

Novinari evropskih listova i novinskih agencija će boraviti u Sloveniji do srede, a sastaće se još sa ministrom spoljnih poslova Dimitrijem Rupelom, ministrom finansija Andrejom Bajukom, državnim sekretarom za evropske poslove Janezom Lenarčičem, ministrom privrede Andrejom Vizjakom, za razvoj Zzigom Turkom i poljoprivrede Iztokom Jarcom.

Dopisnici iz Brisela učestvovaće i na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade Slovenije sa Evropskom komisijom. Danas je objavljeno da predsednik Evropske komisije Zzoze Manuel Barozo neće doći u Sloveniju zbog gripa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.