Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovićeva: Dali smo prst a oni...

Beograd -- Nema razloga da novinari vide i anekse koncesije za autoput, kaže portparolka Ministarstva za infrastrukturu A. Janković.

U zgradu Vlade Srbije, jutros, prvog dana kada je bilo mogućno da novinari vide ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, prvi su ušli novinari B92. Za čitanje ugovora ponuđeno je neograničeno vreme, ali to nije bilo potrebno jer je novinarima pokazana samo osnovna verzija ugovora od pedesetak strana.

Aleksandra Janković svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stav da nema razloga da se javnosti dopusti da sazna šta piše u aneksima, obrazložila je na sledeći način:

"Prvo: kao, ugovor je sporan - daj da vidimo ugovor, a onda, kad vidite ugovor - onda su aneksi, a posle toga - daj da vidimo donji veš ministra Ilića i premijera. Malo izgleda kao - date jedan prst, onda date i celu ruku. Osnovna verzija ugovora sadrži odgovore na sva pitanja koja su novinari postavljali", kaže Jankovićeva.

Ministar za infrastukturu Velimir Ilić izjavio je u Babušnici da ne postoji ništa sporno u ugovoru kojim se daju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

"Meni je smetalo što je neko stalno govorio da tu nije sve čisto. Ja znam da je sve čisto i zato sam rekao ljudima: gledajte, studirajte i analizirajte ovaj ugovor koliko god hoćete, otvorio sam i kancelariju, i ugovor mogu da gledaju po ceo dan, da ga snimaju, komentarišu i pitaju", rekao je on tokom posete Babušnici.

"Sve je čisto kao sunce", kazao je Ilić, navodeći da se trenutno u Evropi radi 5.000 koncesionih projekata, i da je to osnovni način izgradnje velikih objekata u svakoj državi.

Izjava Aleksandre Janković (3.49 MB)

Novinari: Bez najbitnijih detalja

Ocena novinara koji su danas videli šta piše u osnovnom tekstu ugovora jeste da on ne nudi odgovore na pitanja koja su ih zanimala.

Urednik biznis portala sajta B92 Milan Obradović kaže da, između ostalog, iz ugovora nije moglo da se vidi da li postoje bankarske garancije za poštovanje rokova izgradnje i šta znači obaveza države da ne gradi konkurentske puteve.

"Recimo, putarine. To interesuje građane. Za putarine se kaže da će koncesionar da ih određuje u dogovoru sa državom, a da će se usklađivati sa direktivom EU i zemljama u regionu. Formula za izračunavanje putarine je u prilogu koji nismo videli. A ne verujem da je to specijalna tajna, a to građane najviše interesuje", kaže Obradović.

I ostali novinari koji su videli ugovor smatraju da se i dalje najbitniji detalji skrivaju.

"U aneksima je ključ svega, tu su cifre, tu su rokovi, sam ugovor je samo konstrukcija cele priče, a u aneksima se nalazi suština", kaže Aleksandar Grubeša, novinar novosadskog Dnevnika.

Nikola Jovanović, novinar Blica, smatra da je reč tek o pokušaju da se javnost umiri:

"Znači, ulazimo u vrzino kolo samo zato što neko nije to spreman da ispoštuje do kraja. Meni sve više ovo izgleda da ovde niko ne vodi računa o principu da sve bude javno, nego hajde sad da zadovljimo javnost, valjda će prestati da vrše pritisak oko tog ugovora, da pređemo na neke druge stvari, onda će sve to da se zataška".

Iz kabineta ministra Velimira Ilića, koji je danas na službenom putu, rečeno je da će Vlada odlučiti o objavljivanju i aneksa ugovora.

Da li će se i šta objaviti na sajtu, znaće se u četvrtak. Podsetimo, ministar Ilić je nekoliko puta odbio da ugovor iznese u javnost, uprkos Ustavu, koji garantuje dostupnost informacija.

Ministar je to što Vlada ne objavljuje ugovor pravdao protivljenjem koncesionara, koji se pozivao na član koji garantuje poverljivost.

Međutim, u osnovnom ugovoru, koji su danas novinari videli, nema odredaba kojima se reguliše poverljivost ugovora, već samo tehničke dokumentacije koja se odnosi na izgradnju autoputa.

Kostreš: Ilić i dalje skriva detalje

Bojan Kostreš (FoNet)

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ponovo pokazao da nema nameru da javnosti predoči čitav ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Kostreš je agenciji Beta rekao da je Ilić novinarima danas pokazao samo glavni deo ugovora, ali ne i anekse, kao i da im je ograničio vreme za uvid u ugovor.

"Očigledno je da Ilić po svaku cenu želi da sačuva taj ugovor od očiju javnosti", kazao je Kostreš.

Ocenio je da Ilić "skriva" ugovor jer je "očigledno da on sadrži nešto što nije u interesu građana Srbije".

Kostreš je poručio da ni on, ni pokrajinska administracija, ni javnost, neće odustati od zalaganja da ugovor bude dostupan javnosti bez ograničenja.

DSS se ograđuje od odgovornosti

Demokratska stranka Srbije koja je bila član tehničke Vlade u vreme kada je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. sklopljen, ograđuje se od odgovornosti.

Portparol DSS-a Branislav Ristivojević je na konferenciji za novinare DSS-a odbio da odgovori na primedbe novinara da je danas dat na uvid samo osnovni ugovor bez aneksa. "Možda i aneksa nema. Da sam ga ja pisao znao bih tačno detalje", kazao je on.

"Ja ne mogu da vam iznesem ovde ono što nije stav stranke, ja mogu da kažem ono što je stav stranke, a ne ono što vi želite da čujete", rekao je Ristivojević.

Risitivojević je rekao da on predstavlja DSS, a da se za stav Vlade novinari obrate nekome ko predstavlja Vladu.

Šabić: Samo simbolično

Rodoljub Šabić (FoNet)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da način na koji je novinarima dozvoljen uvid u ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega ima samo simbolički, a ne praktičan značaj.

"Mislim da je prilično očigledno da niko, ne samo novinar, nego čak ni pripremljen pravni ekspert, ne može imati mnogo koristi od toga što sat, dva ili tri prelistava kompleksan materijal, kakav je, objektivno, ugovor o koncesiji", naveo je Šabić u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

On je ocenio da takav, "specifičan" način pristupa informacijama iz ugovora nije predviđen odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Đelić: Poverljivost samo ograničeno

Božidar Đelić (FoNet)

Vicepremijer Božidar Đelić zadovoljan je što će ugovor, koji je tada tehnička vlada Srbije 30. marta potpisala sa konzorcijumom FCC - Alpina, konačno biti dostupan građanima Srbije.

Đelić je rekao i da Vlada mora poštovati određene standarde međunarodnog poslovanja.

"To znači da možda neki delovi ugovora mogu na neko ograničeno vreme da budu poverljivi, iz razloga što se te iste kompanije prijavljuju na sve druge tendere i ne bi im bilo prihvatljivo da se svi detalji odmah objave", rekao je on.

"Međutim, problem je u tome što, na moje veliko razočaranje, koncesionar je odgovorio da ne želi da se objavi nijedan deo ugovora, što nisam shvatio", kazao je Đelić.

"Dobro je što se kolega Ilić pridružio članovima Vlade koji se sada zalažu za objavljivanje celog ugovora", navodi on. Prema najavi ministra Ilića, on će na sednici Vlade u četvrtak zatražiti da se ceo ugovor objavi na sajtu Vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.