Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: O Kosovu samo u Savetu bezbednosti

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je danas, povodom najave da bi rešavanje statusa Kosova mogla preuzeti Kontakt grupa, da se rešenje kosovskog problema može tražiti jedino u okvirima mandata Saveta bezbednosti UN.

"Vlada Srbije ostaje pri očekivanju da će se američka administracija opredeliti za poštovanje povelje UN, a to praktično znači da se rešenje kosovskog problema može tražiti jedino u okvirima mandata SB UN", naglasio je Janković u izjavi za agenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beta.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u utorak da je verovatno da će Kontakt grupa organizovati pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova ako se u Savetu bezbednosti UN o tome ne usvoji rezolucija.

Janković je takođe ocenio da izjava američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa, da će SAD priznati nezavisnost Kosova i da Rusija nije bila konstruktivna u dosadasnjim pregovorima, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Karakteristično je što Nikolas Berns optužuje Rusiju i Srbiju da su prema pitanju kosovske nezavisnosti nedovoljno konstruktivne, a pri tome je očigledno da za njega konstruktivnost znači bezuslovno slaganje sa Vašingtonom i ništa drugo", rekao je Janković.

Dodao je da osim toga posebno brine i to što je po Bernsu jedini argument u prilog za nezavisnost Kosova i Metohije "činjenica da su to SAD obećale Albancima".

"Ako svi pravni i politički i moralni obziri mogu pasti pred jednim neobrazloženim, i na pravu neutemeljenim, obećanjima od jedne velike sile, onda čitav međunarodni poredak treba da strepi", rekao je Janković.

Berns je za Bi Bi Si izjavio da će Kosovo tokom ove godine biti nezavisno, bilo da se odluka o tome postigne u UN ili kroz neki drugi mehanizam. On je dodao da neće dozvoliti da "neko ometa nezavisnost Kosova", pošto će, kako je rekao, SAD održati obećanje dato narodu Kosova da će dobiti nezavisnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.