Janković, Joksimović: Ima razloga za optimizam,kraj predrasuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković, Joksimović: Ima razloga za optimizam,kraj predrasuda

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da ima razloga za optimizam kad je reč o odnosima Srba i Albanaca što, kaže, potvrđuju i rezultati istraživanja koje je agencija Faktor plus uradila za potrebe Tanjuga uz podršku Ambasade Norveške u Srbiji, a prema kojima, između ostalog, Albance i Srbe najviše interesuje ekonomska i politička stabilnost i dele želju za promenom.

Ona je, komentarišući rezultate ovog istraživanja, ukazala na negativnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << percepciju koja postoji između dva naroda i doživljaj da smo jedni drugima najveći neprijatelji čemu su i političari dosta doprineli.

"Ipak, postoji spremnost da se taj diskurs menja. Etablirali smo probleme i mislim da sada ima više razloga za optimizam nego što je to bilo pre", rekla je ona.

Imajući u vidu da je istraživanje pokazalo, između ostalog, da je veoma mali broj Albanaca upoznao nekog Srbina i obrnuto, ona je dodala da bi bilo dobro videti da li bi bilo promene u tim stavovima nakon što bi se oni bolje upoznali.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je istakla da se mnogo toga radi da se između Beograda i Tirane uspostavi bolja komunikacija.

"Ta komunikacija je na mnogo boljem nivou nego što se percipira. Političari su na tom planu napravili veliki iskorak", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da su turizam, posebno medicinski turizam, oblasti koje pružaju veliki prostor za iskorake u cilju zbližavanja i poboljšanja percepcije.

Joksimović je ukazala i na to da ne treba zaboraviti inicijativu koja se tiče mladih, a koja je deo Berlinskog procesa i koju su pokrenuli upravo Beograd i Tirana.

Ona je podsetila da je formirana Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) po ugledu na ono što su uradili Pariz i Berlin posle Drugog svetskog rata.

"I u tome je potencijal da se u budućnosti izgube predrasude", rekla je Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U odnosu Srba i Albanaca dominiraju predrasude, ali ima mesta za optimizam

Izvor: Blic, 26.Sep.2018

Direktor Agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić je, predstavljajući danas rezultate istraživanja o odnosima Srba i Albanaca koje je ta agencije uradila za potrebe Tanjuga, ukazao na tri problematične tačke u tim odnosima - istorijske, religijske i kulturološke razlike,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.