Janković: Izbore za Nacionalni savet Bošnjaka ne treba odlagati

Izvor: S media, 16.Nov.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Izbore za Nacionalni savet Bošnjaka ne treba odlagati

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je danas da izbore za Nacionalni savet Bošnjaka ne treba odlagati, već taj problem treba konstruktivno rešavati.

"U Srbiji imamo otvoreno pitanje izbora za Naciolani savet Bošnjaka i to ne bi trebalo odaglati na način koji doprinosi stvaranju tenzija, već taj problem treba konstruktivno rešavati", naveo je Janković za okruglim stolom "Borba protiv diskriminacije u Srbiji".

Ombudsman: Ljudska prava ne ubijaju policajce
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ombudsman žali zbog otkazivanja Parade ponosa

Janković: Opravdana većina zahteva pritvorenika

Bošnjačka nacionalna zajednica u Srbiji jedina je manjinska zajednica koja nema regulisano pitanje Nacionalnog saveta po Zakonu nacionalnim savetima. Savet nije konstituisan zato što su dve od tri izborne liste bojkotovale konstitutivnu sednicu.

Situaciju je iskoristila Bošnjačka kulturna zajednica, lista na čijem čelu je bio muftija Muamer Zukorlić i koja je osvojila najviše - 17 od 35 mandata, pa je uz pomoć dva mandata sa liste Bošnjačkog preporoda konsituisala Nacionalni savet, odnosno Bošnjačko nacionalno veće koje država ne priznaje.

Bilo je najava da će izbori za Bošnjake biti ponovljeni, ali je nedavno, ipak, saopsteno da tih izbora neće biti, jer, navodno, na njih ne bi imao ko da izađe.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.