Izvor: B92, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Argumenti ostavili utisak

Beograd, Priština, Dragaš -- Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković kaže da su argumenti srpske strane ostavili utisak u SAD.

"Posle razgovora premijera Srbije Vojislava Koštunice sa zvaničnicima SAD jasno je ko šta ko misli i ko gde stoji. "Mislim da su naši argumenti ostavili izvestan utisak", rekao je on i dodao, u vezi sa učešćem Koštunice na sednici Saveta bezbednosti, da je Koštuničin govor rezime stavova i postupaka Srbije u poslednjih nekoliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome šta je sve učinjeno, na šta je Srbija spremna i šta predlaže.

"Vašington je rekao šta misli i šta vidi u perspektivi kao rešenje. Mi smo izneli svoje razloge zašto mislimo da to nije idealno rešenje i niko tu nije bitno promenio svoje stavove", rekao je on, ali je ocenio da je bila važna razmena mišljenja i direktno iznošenje stavova.

Čeku: Nezavisnost nije elementarna katastrofa

Premijer Kosova Agim Čeku kaže da će se Vlada Kosova zalagati za državu u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni. "Kosovo će biti normalna država, s punim suverenitetom, demokratska i multietnička država, i to je najvažnije", rekao je Čeku tokom posete opštini Dragaš i dodao da će Kosovo uvažavati prava svakog građanina koji u njoj živi i da će imati dobre odnose sa svim susednim zemljama.

Čeku se, tokom posete multietničkoj opštini na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije sastao s predstavnicima bošnjačke zajednice, s kojima je razgovarao o aktuelnim pitanjima na Kosovu. "Nezavisnost Kosova nije znak za paniku, uzbunu niti je elementarna katastrofa, kako se želi predstaviti nekim nacionalnim manjinama", rekao je Čeku.

Sejdiu: Nezavisnost najrealnija

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je nezavisnost Kosova najrealnija opcija za rešenje budućeg statusa pokrajine i da su u to "ubeđeni" i članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Svi su bili zainteresovani za dešavanja na Kosovu, predstavio sam rezultate našeg rada i obećao da ćemo imati konstruktivan proces, kako bi izgradili suverenu pravnu državu u kojoj će svi građani, pa tako i manjine, imati snažne zakonske garancije", rekao je Sejdiu na prištinskom aerodromu po dolasku iz Njujorka, gde je razgovarao sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

Sejdiu je susrete u Njujorku okarakterisao kao veoma važne. "Postojala je potreba da predstavimo našu viziju Kosova, njegovu budućnost, nezavisnost i suverenitet", dodao je Sejdiu. On je u Njujorku razgovarao sa glavnim međunarodnim pregovaračem Martijem Ahtisarijem, američkim emisarom za status Kosova Frenkom Viznerom i predstavnicima Kine i Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.