Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Razgovori u Beču zakasneli

Beograd -- Dušan Janjić kaže da je najavljeni sastanak Kontakt-grupe i predstavnika Beograda i Prištine zakasneo.

Direktor Foruma za etničke odnose je rekao da je sastanak mogao imati više efekata da je održan krajem jula, jer bi u tom slučaju doprineo približavanju stavova Beograda i Prištine, uključujući i stavove oko izlaska na izbore. "Mislim da je to pokušaj UNMIK i Kontakt-grupe da sa sebe skinu odgovornost i da pokušaju da kompletnu odgovornost za izlazak ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neizlazak Srba na izbore, prebace na Beograd", rekao je Janjić, a prenosi BBC na srpskom.

Janjić je rekao da, iako se za razgovore zna već desetak dana, Beograd bez potrebe mistifikuje celu priču. "Ta vrsta zatvorenosti u uske krugove ne pomaže u ovakvim situacijama, jer će javnost sada biti suočena sa informacijom da je u Beču bilo priče o tome da je neko ponudio da prihvati deo plana Beograda, a Beograd će morati da obrazlaže zašto naglo menja odluku da Srbi izađu, ili zašto rizikuje novi međunarodni pritisak ako Srbi ne izađu na izbore", rekao je Janjić.

Janjić tvrdi da je, prema sastavu učesnika razgovora u Beču, reč o sastanku na nivou eksperata, a ne političara. "To opet govori da sastanak nije dobro pripremljen i da Kontakt-grupa nije uspela da obezbedi učešće albanskih političara. To je, naravno, bilo očekivano, jer albanski političari nisu pokazivali želju da s Beogradom razgovaraju o decentralizaciji. Oni su apsolutno jasno stavili do znanja da se o decentralizaciji može govoriti samo kao o delu reformi lokalne uprave i samo u 2006.", dodao je Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.