Izvor: B92, 14.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Nadam se da neće ostati samo pisma Solani

Beograd -- Predsednik i potpredsednik Vlade Srbije, Zoran Živković i Nebojša Čović, uputili su pismo visokom predstavniku Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Havijeru Solani u kome navode da je neophodno početi ozbiljan dijalog Beograda i predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini. Oni su naveli da vlada Srbije smatra da dijalog treba da počne posle solunskog Samita, s dnevnim redom na kom bi se našla pitanja povratka izbeglih, bezbednosti, decentralizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i važna tehnička pitanja.

Premijer Srbije preneo je ovu poruku i šefu UNMIK-a Mihaelu Štajneru, s kojim je u petak razgovarao o situaciji na Kosovu. Živković je posle razgovora tekao da je vlast u Beogradu zainteresovana da razgovori počnu krajem juna ili početkom jula.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da se inicijativom Živkovića i Čovića potvrđuje da Beograd posle 5. oktobra 2000. pokazuje inicijativu da se razgovara o praktičnim životnim pitanjima na Kosovu. Janjić za Radio B92 ocenio da je to dobar taktički potez pred Samit Evropske unije u Solunu 21. juna: "Očigledno je da Čović i Živković pokušavaju da spreče moguću manipulaciju, a to je da ih Štajner samo iskoristi za slikanje i ja se nadam da iza toga neće ostati samo pisma Solani, nego da će uslediti i neke vrlo praktični potezi Vlade Srbije, a minimum bi bilo da ona verifikuje svoju poziciju preko odgovarajućeg skupštinskog dokumenta i potom da se prihvati vrlo ozbiljnog rada".Janjić je pismo Solani ocenio kao novi element i rekao da očekuje da će se Vlada Srbije prihvatiti ozbiljnog posla pravljenja državne strategije i pripremanja institucija Srbije da vode dugoročni proces pregovaranja, kako o životnim problemima ljudi na Kosovu, tako i o dugoročnom statusu ove pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.