Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Jeftina zloupotreba Kosova

Beograd -- Odmah posle izbora u Srbiji može se očekivati predlog rešenja statusa Kosova, koji bi trebalo da objavi Marti Ahtisari

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da poziciji Srbije nimalo ne koristi, kako je rekao, jeftina zloupotreba Kosova, kakvu koriste pojedine stranke. On smatra da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari u svoj izveštaj staviti tzv. statusni predlog, čime će sa sebe skinuti svu odgovornost, prepuštajući sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvema stranama.

Na predlogu radi Ahtisari, koji je nedavno izjavio da je glupost tvrdnja da će pregovorima biti postignut kompromis. Vlada Srbije potom je pozvala Ahtisarija da se povuče.

"U suštini, Ahtisari će svoju predstavu završiti tri-četiri dana posle izbora. Pojaviće se u Beogradu, doneti svoj sveobuhvatni predlog i onda predstoji mesec ili mesec i po dana u kojima bi Beograd mogao, ako je spreman i sposoban, da popravi ono što piše u tom dokumentu", kaže Janjić.

Povodom upozorenja Ivice Dačića, novog lidera SPS-a, da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, pa makar i vojnim, i Šešeljevog zahteva radikalima da nastave da se bore svim silama za tzv. Veliku Srbiju, Janjić procenjuje da i Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka koriste Kosovo u kampanjama kako bi dobili što više glasova na predstojećim izborima.

Stanković: Neodgovorne izjave

Ministar odbrane Srbije Zoran Stanković šokiran je izjavama radikala i socijalista da se Kosovo mora braniti oružjem. "To su veoma neodgovorne izjave, još sam pod utiskom izjava da ćemo Kosovo braniti oružjem", kaže on.

"Zna se ko donosi odluku, to je Skupština Srbije, o tome da li će neki deo teritorije biti branjen oružjem. I stav Vlade je da će Kosovo biti branjeno svim političkim i pravnim sredstvima, to je dominantan pristup, jedini o kom sada možemo da govorimo", kaže on.

"Sve ostalo je predizborni marketing, odnosno izjave ljudi koji smatraju da će tako dobiti više birača", kaže ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.