Izvor: B92, 30.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Beograd samog sebe isključuje

Beograd -- Dušan Janjić iz FEO kaže da politiku Beograda prema Kosovu moraju voditi državni organi, sinhronizovano.

Janjić kaže da vlasti Srbije i SCG, "ovakve kakve su, raštimovane i neusaglašenih stavova", ipak učestvuju u pregovorima o statusu Kosova. "Šta drugo rade Samardžić i Čović u Njujorku? Problem je što se ti pregovori, kada je Beograd u pitanju, odvijaju pod opterećujućom činjenicom da Beograd, u suštini, nije akter", rekao je Janjić.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima predsednika Foruma za etničke odnose, Beograd je samog sebe diskvalifikovao u maju mesecu, "time što nije izgrađena strategija, time što nema državne politike, već samo reakcija na nešto što drugi kreiraju". "Vi ste videli i onaj samoubilački govor gospodina Čovića, koji zapravo napada Kofija Anana. Reći Kofiju Ananu da je njegova ocena tačna, ali da on ne razume teren, jeste zapravo ubijanje poslednjeg saveznika Beograda. Beograd čak i kad želi da pokrene diplomatsku inicijativu, ne može da se suprotstavi onom Miloševićevom istorijskom 'NE'", rekao je Janjić. "Šta god vi radili, ako ona druga ili treća strana, dakle Kosovo ili međunarodna zajednica, znaju da ste vi dezorganizovani, unutar zemlje podeljeni, oni vas jednostavno tretiraju kao dodatni problem i trude se da vas što manje koriste".

On je ocenio da je "krajnje vreme da gospodin Koštunica shvati da on može samo pregovorima, ali pregovorima pametno vođenim, sinhronizovanim, pregovorima koje bi podržala srpska javnost - civilno društvo i političari - da se uopšte vrati u igru". "Kada se Koštunica vrati u igru, prihvatiće ga samo ako govori jezikom koji razume međunarodna zajednica", kazao je Janjić uz ocenu da je poslednji nastup predsednika Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju pravi potez na tom planu, pošto je Proroković govorio o ugroženosti svojine na Kosovu.

"Ne zaboravite, premijer je još u decembru, u ekspozeu, najavio novu politiku prema Kosovu. Sa ovakvom politikom, sa ovim odsustvom bilo kakve sinhronizacije i zajedničke ideje glavnih nosilaca vlasti i sa pokušajem da uvek jedan centar, u ovom slučaju kabinet premijera, vodi politiku prema Kosovu, unapred znači da nema uspeha. Beograd mora da počne proaktivnu politiku, u saradnji sa predsednikom države i ostalima", rekao je Janjić za B92.

Komentarišući sinoćnju sednicu Saveta bezbednostu UN, Janjić je rekao da će se u prvih šest meseci naredne godine pratiti način primene standarda u Pokrajini. "Šef UNMIK-a je ponovio ono o čemu ćemo više detalja znati za tri-četiri dana, kada se on vrati na Kosovo. U suštini, ova sednica, kao i sve ostale redovne sednice SB, služi za to da se iznesu opšti stavovi", rekao je Janjić. "Dakle, to je taj ključni okvir i on objašnjava zašto se išlo u Njujork: u Njujork se išlo da bi se doneo paket konrektnih mera, prvo o reformi UNMIK-a, zatim stav o merenja napretka u standardima i konačno intenzivne konsultacije, koje će Jesen Petersen, nakon Njujorka, nastaviti u Briselu", kazao je Janjić za B92.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo, Dušan Proroković, kaže za B92 da je glavni okvir za pregovore Rezolucija 1244: "I zbog procesa privatizacije na KiM, i zbog nemogućnosti ulaska u posed desetina hiljada naših građana koji ne mogu da se vrate svojim kućama, koji ne mogu da obrađuju svoja imanja, ukoliko neko želi da ignoriše Rezoluciju 1244 onda sa predstavnicima Beograda može da se sreće na ročištima pred različitim sudovima, bilo u Strazburu, bilo na međunarodnim arbitražama negde drugde u svetu, ali mislim da to nije dobar način komunikacije između Prištine i Beograda. Mislim da sve probleme, kako tekuće tako i koji će se javiti u budućnosti, možem da rešimo dogovorom, a ne preko sudova i međunarodnih arbitraža."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.