Izvor: B92, 04.Mar.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Treba nam rusko oružje

Zubin Potok, Kosovska Mitrovica -- Srbiji nije potreban ruski Kfor na terenu, već rusko oružje "za svaku eventualnost", izjavio je Marko Jakšić.

"Ono što Srbima treba jeste, pre svega, najmodernije naoružanje koje ruska armija trenutno ima" rekao je danas FoNetu predsednik srpskih opština i mesta Marko Jakšić. On je ocenio da je Srbiji takvo naoružanje potrebno "radi svake eventualnosti jer da je Srbija imala takvo savremeno naoružanje 1999. godine, ne bi joj se desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bombardovanje".

Jakšić je rekao da Kosovo nikada ne može da postane nezavisno ako Srbi ne pomognu.

"Uz otpor Srba sa područja Kosova i uz podršku Beograda još jedna albanska država će teško nastati", istakao je on.

Jakšić je ocenio da "postoje pojedini političar u vlasti koji se, kako i Nikolas Berns kaže, ponašaju kao licemeri".

"Jednu priču pričaju kad odu u SAD, a drugu kad dođu u Srbiju. Ako Srbija bude složna, jaka, solidarna i snažnija od nezavisne albanske države nema ništa, pa nam onda vojna pomoć Rusa nije ni potrebna, sem u naoružanju", zaključio je Jakšić.

Ivanović: Loši ad hok potezi

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas FoNetu da od preuzimanja železničke pruge i stanice kod Zvečana "Srbi sa severa nemaju nikavu korist jer je oni nisu ni koristili".

"Ali će zato Srbi iz Gračanice i sa centralnog Kosova imati problem jer će sada morati da putuju kroz južni deo Mitrovice, znači kroz albanski deo, da bi došli do severa i dalje u Srbiju", rekao je Ivanović.

Sve što se poslednjih dana dešava na Kosovu i Metohiji "pokazuje da se radi o jednoj veoma loše vođenoj akciji, sa previše spontanosti i improvizacija. Rezulat je da se opravdani gnev Srba usmerava ka objektima, što je u principu veoma, veoma loše", ocenio je Ivanović.

"Umesto duge i iscrpljujuće borbe za Kosovo, što bi mogao biti plan Ministarstva za Kosovo i Metohiju , mi imamo ad hok postupke kojima niko ne sagledava konsekvence", rekao je Ivanović.

"Carinski punktovi su spaljeni, zamenjeni su odmah novim kontejnerima. Od Mitrovice do Zvečana sada imamo četiri kontrolna punkta sa barikadama koje možemo proći samo brzinom od 20 kilometara na sat, sa mogućnošću da nas vojnici KFOR zaustavljaju i pretresaju".

"Imamo pojačanu kontrolu sa proveravanjem svega, gepeka, saputnika, dokumenata. Postavlja se pitanje šta smo time obili. Mislim ništa", rekao je Ivanović.

"Nijedan Srbin sa Kosova nikad neće prihvatiti Kosovo kao ezavisnu državu i svakom Srbinu je jasno da je EULEKS ošao bez legalne odluke. Sa tog aspekta je jasno da ajviši politički vrhovi ne mogu sarađivati sa EULEKS. Ali, bičan ćovek ema alternativu. "

Ivanović je rekao da je predhodnih dana imao razgovore sa rbima iz Gušterice od Lipljana, iz Goraždevca i Kosovskog pomoravlja i da "svi oni imaju isti problem, šta raditi i kako se ponašati".

"To što policajci Srbi izlaze iz KPS znači da će biti zamenjeni međunarodnim policajcima iz EULEKS ili Albancima. Kad se nekom Srbinu dogodi nešto loše, ukradena krava, zapaljena staja, ukraden automobil ili ne daj bože, nešto više, on može da se obrati našem MUP koji može samo da napravi belešku i ništa više".

"Sa EULEKS-om ne može da razgovara jer je to od njega tražila naša Vlada. Srbi nemaju kome da se obrate, a ovi koji vuku poteze, mislim pre svega na ministra Samardžića, ne shvataju da će to oterati Srbe sa Kosova", rekao je Ivanović.

"Imamo ideju nepriznavanja institucija koje su pod međunarodnom ingerencijom, a namamo ideju šta da rade ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji jer im ostaju jedino Albanci sa kojima godinama nemamo komunikaciju. Bojim se da će nas ovakva politika skupo koštati, a da će južno do Ibra biti sve manje i manje Srba", upozorio je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.