Jagland: Reforme u Srbiji impresivne

Izvor: Glas javnosti, 15.Apr.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagland: Reforme u Srbiji impresivne

BEOGRAD - Reforme u Srbiji impresivne zbog čega je Savet ministara odlučio da prekine sa postpristupnim nadzorom, izjavio je juče u Beogradu generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland!

Pohvale predsedniku Srbije

Torbjern Jagland pohvalio je predsednika Srbije Borisa Tadića i čestitao mu za inicijativu i usvajanje Deklaracije o Srebrenici, koja predstavlja važan korak za pomirenje u regionu.

- To je bio pravi korak. To je važan korak za bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odnose sa susedima. Srbija je izvor stabilnosti u regionu, a ranije je bila izvor nestabilnosti - izjavio je Jagland.

Neutralno o Kosovu i Metohiji

Jagland je istakao da će SE nastaviti sa statusno neutralnim pristupom u odnosu na pitanje Kosova i Metohije. Jagland je, tokom sastanka sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, rekao da se SE na Kosovu angažuje u pogledu ljudskih prava i pitanja relevantnih za statusni proces i podizanje standarda. Predsednica Skupštine je u pogledu KiM detaljno objasnila stav Srbije, koja se, kako je istakla, opredelila za rešavanje pitanja KiM mirnim i diplomatskim sredstvima, te da u tom cilju očekuje mišljenje Međunarodnog suda pravde.

On je naveo da će taj nadzor biti zamenjen redovnom analizom koja se sprovodi u svim državama članicama. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče, u razgovoru s Jaglandom, da je važno da ova organizacija zadrži statusno neutralnu ulogu na Kosovu i Metohiji.

Tadić i Jagland razgovarali su o reformskim procesima u Srbiji i dobroj saradnji Srbije sa tom organizacijom. Predsednik Srbije je ponovio značaj statusno neutralne uloge SE na Kosovu i Metohiji i izrazio zahvalnost zbog aktivnosti na zaštiti kulturnog nasleđa Srba na Kosovu.

Tokom susreta bilo je reči i o sve boljoj saradnji Srbije sa državama u regionu i u tom kontekstu je pomenuto nedavno usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, navodi se u saopštenju.

Jagland se ranije juče sastao i s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović i ministarkom pravde Snežanom Malović.

Ag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.