Jačanje saradnje, Azerbejdžanci zainteresovani za Petrohemiju

Izvor: Politika, 14.Apr.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje saradnje, Azerbejdžanci zainteresovani za Petrohemiju

BAKU – U razgovorima premijer Srbije Aleksandra Vučića sa azebejdžanskim državnim vrhom potvrđena je odlučnost za dalje jačanje saradnje, a jedan od koraka u tom pravcu je i iskazana zainteresovanost domaćih firmi za Petrohemiju, MSK i druge srpske kompanije.

Vučić je dvodnevnu posetu Azerbejdžanu počeo susretom sa predsednikom Ilhamom Alijevim sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede.

Srpski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je najavio dolazak azerbejdžanskog predsednika i privrednika te zemlje u Srbiju pre kraja godine.

U izjavi novinarima posle sastanka, Vučić je rekao da je sa Alijevim razmenio najiskrenije i najsrdačnije poruke prijateljstva, međusobne podrške teritorijalnom integritetu Srbije i Azerbejdžana.

Kako je ocenio, ukoliko se ostvari „samo petina stvari o kojima je razgovarano” to će udesetostručiti trgovinsku razmenu dve zemlje „koja trenutno nije na visokom nivou”.

Bilo je reči o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, ne samo o završetku Koridora 10, već i o obilaznici oko Beograda i drugim infrastrukturnim projektima.

„Razgovarali smo i o energetici, o (gasovodima) TANAP-u i TAP-u, o izgradnji gasnog kontektora sa Bugarskom, koliki deo u budućnosti možemo da dobijemo sa (izvorišta gasa) Šah Deniza dva ili nekih drugih nalazišta gasa koje Srbija može da dobije, da bismo izvršili diverzifikaciju izvora i kako bismo dobili povoljnije cene...„, rekao je Vučić.

Vučić i Alijev su razgovarali i o učešću kompanija te zemlje u privatizaciji u Srbiji, poput privatizacije MSK Kikinda i pančevačke Azotare i Petrohemije, kao i poljoprivrednog agrokompleksa.

Razgovaralo se i o većoj turističkoj ponudi Srbije i privlačenju većeg broja turista iz Azerbejdžana u Srbiju, a Vucičh je najavio da će do kraja godine biti uspostavljena avio linija Beograd-Baku.

Prema njegovim rečima, govorilo se i o vojnoj industriji i prenosu vojne tehnologije koju Srbija ima Azerbejdžanu.

Alijev je rekao da se nada da će poseta srpske delegacije biti uspešna i da će ojačati ekonomske veze dve zemlje.

„Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju”, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Vučić je razgovarao i sa azerbejdžanskim kolegom Arturom Rasizadeom o razvoju u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i energetike, a srpski premijer je izneo konkretne predloge za buduću saradnju.

Rasizade je istakao da Azerbejdžan sa Srbijom ima najbolje političke odnose, kao i dobru saradnju u humanitarnim oblastima, ali još nedovoljno razvijenu u ekonomiji.

„Postoje dobri primeri, ali mislim da je to samo dobra osnova za dalji razvoj. Velike nade polažemo u rad Međuvladine državne komisije”, istakao je Rasizade.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima kompanije Azmeko koja je zainteresovana za Petrohemiju i MSK i sa kojom je dogovoreno da njeni predstavnici posete Srbiju.

U delegaciji Srbije je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je obišao pogone i razgovarao sa poslovodstvom te komanije.

Ova azerbejdžanska hemijska kompanija jedan je od vodećih proizvođača metanola sa oko 600.000 tona godišnje, koje Britiš Petrol distribuira u Evropu i Kinu.

Antić je tokom posete upoznao domaćine sa mogućnostima i kapacitetima srpske hemijske industrije.

Predstavnici Azmeka pokazali su veliko interesovanje za mogućnost investiranja u MSK iz Kikinde i Petrohemiju Pančevo.

Vučić i SOKAR o snabedavnju Srbije gasom

BAKU– Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Bakuu sa predsednikom Državne naftne kompanije (SOKAR) Rovnagom Abdulajevim o učešću SOKAR kompanije u snabdevanju Srbije gasom.

Vučić je istakao važnost mogućeg povezivanja sa Južnim gasnim koridorom kako bi Srbija mogla da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja.

Abdulajev je rekao da je SOKAR jedina državna naftna kompanija u Azerbejdžanu, koji se tradicionalno time bavi već 160 godina.

On je naglasio da će SOKAR osnovati komisiju koja bi utvrdila potrebe Srbije za snabdevanje gasom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s međima.

SOKAR je jedna od najvećih kompanija na svetu koja se bavi off shore i on shore proizvodnjom nafte i gasa.

Kompanija ima 61.000 zaposlenih i poseduje udeo u gasnim cevovodima TANAP (Transanadolijski) i TAP (Transjadranski gasovod).

Vučić: Došli smo u Azerbejdžan sa idejama i planovima

BAKU– Došli smo sa idejama i velikim planovima u Azerbejdžan, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa ministrom ekonomije i industrije i kopredsednikom Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Azerbejdžana i Srbije Šahinom Mustafajevim.

„Rešili smo da modernizujemo zemlju, preduzeli smo teške ekonomske mere, doneli važne zakone, postigli sporazum sa MMF-om, sve u cilju ekonomskog osnaživanja zemlje”, rekao je Vučić.

On je naglasio važnost učešća azerbejdžanskih kompanija u infrastrukturnim projektima, kao i u procesu privatizacije srpskih preduzeća, naročito poljoprivrednih kombinata.

„Vaša poseta Azerbejdžanu je važna, jer naše kompanije poštuju vašu odluku da im se lično obratite”, rekao je Mustafajev.

On je istakao da postoji veliki potencijal za razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana i naglasio potrebu za organizovanjem češćih susreta sa predstavnicima azerbejdžanskih kompanija.

„Te kompanije imaju političku podršku za angažovanje u Srbiji. Rad kompanije Azvirt je dobro iskustvo i signal za privlačenje drugih firmi iz Azerbejdžana”, rekao je Mustafajev.

Tanjug

objavljeno: 14.04.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.