Izvor: Blic, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača saradnja Srbije, RS i BiH

Srbija želi da doprinese stabilnosti i najtešnjoj mogućoj saradnji u regionu, poručio je danas u Banja Luci predsednik Srbije Boris Tadić.



On je, posle sednice Veća za realizaciju i praćenje Sporazuma o specijalnim paralalenim vezama Srbije i Republike Srpske (RS), ukazao da Srbija ima interes da sarađuje ne samo sa RS, nego i sa Federacijom BiH i da time potvrđuje da poštuje sve međunarodne akte, uključujući i Dejtonski sporazum. To je, prema Tadićevim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečima, praktičan dokaz da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

"Poštujemo Dejtonski, Kumanovski sporazum, kao i Rezoluciju 1244 i samo na takav način mi tretiramo pravni osnov za dalje ostvarivanje i uspostavljanje stabilnosti u celom regionu, imajući u vidu sve političke procese sa kojima se suočavamo u ovoj i u narednoj godini", rekao je Tadić.

On je rekao da srpske firme imaju legitiman interes u BiH i RS i obrnuto, navodeći da je na sastanku Veća razmatrana privredna saradnja Srbije i RS, kao i pitanje saradnje u regionu u oblasti elementarnih nepogoda.

Sledeća sednica Veća, kako je najavio predsednik RS Milan Jelić, biće održana u Beogradu, a domaćin će biti predsednik Tadić.

Podsećajući da je Sporazum o specijalnim, paralalenim vezama potpisan pre godinu dana, premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je saradnja Srbije i RS bila dobra i pre toga, a da su, posle formiranja Veća za saradnju, stvoreni ili još bolji uslovi za to.

Izražavajući zadovoljstvo što je formirano Veće, premijer RS Milorad Dodik je naglasio da će se time nastaviti realizacija Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji je u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.