JEREMIĆ: AKO POPUSTIMO ALBANCIMA, DOĆI ĆE NAM NOVI SEPARATISTI

Izvor: Kurir, 14.Jun.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: AKO POPUSTIMO ALBANCIMA, DOĆI ĆE NAM NOVI SEPARATISTI

Popustimo li albanskim separatistima jednostrano proglašenje nezavisnosti od 17. februara 2008. godine, to neće biti poslednje sa kojim ćemo morati da se suočimo, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije

BEOGRAD - Popustimo li albanskim separatistima jednostrano proglašenje nezavisnosti od 17. februara 2008. godine, neće biti poslednje sa kojim ćemo morati da se suočimo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora sa ministarkom inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslova Španije Trinidan Himenez Garsija Erer.

Ne možemo pristati i prihvatiti jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova, rekao je Jeremić i zahvalio Španiji što nije priznala kosovsku nezavisnost.

"Srbija i Španija imaju slične poglede po pitanju Kosova i Metohije. Za Srbiju je pitanje Kosova od izuzetnog značaja, pre svega u kontekstu stvaranja jednog opasnog presedana", precizirao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti na bude aktivna u dijalogu između Beograda i Prištine i dodao da Srbija želi da nađe rešenje kroz dijalog i pregovore.

"Jedino se diplomatskim putem može naći rešenje za ovo kao i za bilo koje drugo pitanje ovakve prirode bilo gde na svetu", istakao je Jeremić.

On je izjavio da Srbija danas nema mnogo boljih prijatelja u svetu od Španije, navodeći da je sa španskom koleginicom razgovarao o naučnoj, kulturnoj saradnji, kao i o sportu gde su Srbija i Španija, kako je rekao "više rivali nego saradnici". Jeremić je podsetio da je Španija bila prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Erer je rekla da Španija neće priznati nezavisnost Kosova, naglasivši da je to ponovila danas i tokom razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Španija je jedna od pet članica Evropske unije (EU) koja nije priznala nezavisnost Kosova. Zbog toga želimo da sarađujemo sa vlastima Srbije i da ih podstičemo da traže konstruktivno rešenje za ovo pitanje", izjavila je Erer.

Prema njenim rečima, poslednjih godina Španija je neprekidno pružala podršku Srbiji u mnogim vrlo osetljivim stvarima.

"Želimo da čestitamo Srbiji na svim uspesima koje je postigla u poslednje vreme. Čestitamo Srbiji i na hapšenju Ratka Mladića, što je još jedan dokaz uspešne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom", rekla je Erer.

To je, kako je rekla, vrlo značajan korak na putu Srbije u ostvarivanju cilja da postane kandidat za ulazak u EU.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.