JEDAN NA JEDAN: BOŽO PRELEVIĆ VS. MILORAD VUČELIĆ

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDAN NA JEDAN: BOŽO PRELEVIĆ VS. MILORAD VUČELIĆ

Božo Prelević, advokat Rođen 26. avgusta 1959. u Beogradu. Na Pravnom fakultetu diplomirao 1986. Bio sudija Petog opštinskog suda u Beogradu

Božo Prelević, advokat

Rođen 26. avgusta 1959. u Beogradu. Na Pravnom fakultetu diplomirao 1986. Bio sudija Petog opštinskog suda u Beogradu. Posle 5. oktobra 2000. bio koministar policije u prelaznoj vladi.

Milorad Vučelić, glavni urednik nedeljnika Pečat

Rođen 1948. u Crvenki, opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kula. Po zanimanju diplomirani pravnik. Nekadašnji funkcioner SPS i blizak saradnik Slobodana Miloševića. Početkom devedesetih bio generalni direktor RTS.

Prelević poručuje Vučeliću:

Napiši poštene memoare o stradiji.

Vučelić poručuje Preleviću:

Zdravlje je najvažnije.

PITANJA

1. Da li je lustracija u Srbiji neophodna?

2. Zašto taj proces nije sproveden posle Petog oktobra?

3. Ko je po vašem mišljenju kočio lustraciju nad

saradnicima Slobodana Miloševića?

4. Kako bi danas Srbija izgledala da je taj proces sproveden?

5. Šta mislite o predlogu Nenada Čanka da se važnost postojećeg zakona o lustraciji produži sa 10 na 20 godina?

6. Da li je sada kasno za lustraciju?

7. Da li biste nekog lustrirali i koga?

Božo Prelević:

1. Bila je neophodna 2000. godine.

2. Zato što su oni koji je trebalo da budu lustrirani bili jači, često i finansijski, od onih koji su hteli da ih lustiraju i zato što ne možete da upotrebljavate i ucenjujete ljude ako ih lustrirate.

3. Odluka da se lustracija ne sprovede je uvek odluka onog ko je na vlasti, a posebno onog koji je s tim ljudima imao finansijske aranžmane. Neki su, nažalost, i otkupili svoju današnju slobodu.

4. Država, državna administracija, mediji, univerzitet, sudovi i banke bili bi mentalno čistiji i zdraviji.

5. Kao i obično duhovit, odličan i nerealan predlog, s pitanjem da li treba lustrirati one koji nisu sproveli lustraciju.

6. Nikad nije kasno za poštenu i temeljnu lustraciju, ali to bi narušilo trenutni protivprirodni blud.

7. Naravno, sve koji su prekršili moralne, profesionalne i etičke norme u ličnu korist ili korist velikog vođe, a na štetu pink veselog nebeskog naroda.

Milorad Vučelić:

1. Lustracija je bila i ostala potpuno nepotrebna i u funkciji pokrića golog nasilja i političkog voluntarizma. Toliko o njenoj neophodnosti.

2. Odgovor na to pitanje mora se potražiti kod tadašnjeg instruktora i finansijera oktobarskih promena u Srbiji Vilijama Montgomerija i njegovih šefova i drugih nalogodavaca koji su taj „posao“ vodili i u njega uložili, po sopstvenom javnom priznanju, „mnogo, mnogo više od 100 miliona dolara“.

3. Odgovor morate potražiti na onim istim adresama na koje sam vas uputio u prethodnom odgovoru. A onako usput može vam kao odgovor poslužiti pogled na današnju vlast i njen politički sastav.

4. Na vlasti ne bi bili ovi koji su sada u njoj. Ostalo prepuštam zamišljanju i mašti vaših čitalaca koji opušteno žive u današnjem društvu svojih ostvarenih ideala. To se posebno odnosi na oko milion nezaposlenih i otpuštenih.

5. Shvatam to kao plemeniti gest samožrtvovanja. Neće čovek da kojim slučajem taj proces njega mimoiđe.

6. Pošto je lustracija nepotrebna i nakazna pojava prividno pokrivenog političkog nasilja, za nju nikad nije ni bilo vreme.

7. Niti bih uopšte niti bih bilo koga. Takvi poslovi su u božjim rukama ili, ko više voli, u papinim.

Prelević pita

Da li vas mnogo nerviraju vaši bivši saradnici koji su sada na vlasti?

VuČeliĆ odgovara: Ponekad me nerviraju, ali uglavnom više ne. Ponekad se samo malo osetim poniženim.

Vučelić pita

Kako komentarišete situaciju u srpskom pravosuđu?

Prelević odgovara: Pravosuđe Srbije moralo bi biti noseći stub pravne države i zaslužuje mnogo veću brigu i mudrost nego što mu je pruženo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.