Beograd će žestoko odgovoriti

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd će žestoko odgovoriti

PODGORICA - Koordinator Nove socijaldemokratije Dušan Janjić ocenio je da će najavljeno slanje crnogorskog ambasadora u Prištinu izazvati nove turbulencije u odnosima Srbije i Crne Gore.

- Kad god da se desi puno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova, to će izazvati reakciju Beograda koji će zbog svoje javnosti biti prinuđen da povuče žestok potez prema Podgorici - rekao je Janjić za portal Analitika, koji je ranije najavio da će se puno uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odnose Prištine i Podgorice desiti na proleće.

Janjić, koji je i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, uveren je da srpska javnost neće imati mnogo razumevanja za odluku Crne Gore o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa Prištinom, desila se ona pre ili posle odluke Međunarodnog suda pravde. Ističući da će srpska javnost biti "ranjivija" ako se to desi posle odluke Suda, on očekuje da Međunarodni sud pravde neće ni da ospori, ali niti da podrži stav Srbije o Kosovu.

Janjić kaže da je zrela politička situacija za normalizaciju političkih odnosa dveju država, što je u interesu "jačega", u ovom slučaju Beograda. On veruje da po pitanju Kosova, Podgorica ima problem jer nije dobro da previše popušta.

- Ipak koliko god popuštala Podgorica i koliko to može biti lepo za unutrašnje potrebe u Crnoj Gori, to objektivno neće menjati odnos Beograda prema Podgorici, dogod u Srbiji ne sazre svest šta je to što konkretno smeta u odnosima - kaže Janjić.

On smatra da pitanje Kosova nije ono što smeta boljim odnosima dve države.

- Kosovo je samo incident koji je pokazao da se bivši supružnici ne vole. Dakle, oni se ne vole i na Beogradu je da popusti. Beograd mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i da, samim time, nije protivnik Srbije. Naprotiv, to i dalju mogu biti dva oka u glavi koja samostalno i u sopstvenom interesu kreiraju svoju politiku - naveo je Janjić.

Ma, sta zna Janjic?

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaoštravanje odnosa Srbije i Crne Gore

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2010, 09:30

Koordinator Nove socijaldemokratije Dušan Janjić ocenio je će najavljeno slanje crnogorskog ambasadora u Prištinu izazvati nove turbulencije u odnosima Srbije i Crne Gore...''Kad god da se desi puno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova, to će izazvati reakciju Beograda,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.