Izvršni direktor TikTok-a poziva korisnike da se bore protiv zabrane u SAD

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2024, 20:31

Izvršni direktor TikTok-a poziva korisnike da se bore protiv zabrane u SAD

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču tvrdi da će zabrana platforme društvenih medija u SAD ugroziti egzistenciju hiljada Amerikanaca. Njegovi komentari usledili su nakon što je Predstavnički dom u sredu usvojio zakon koji bi mogao primorati kineskog vlasnika TikTok-a, BajtDens, da proda platformu ili se suoči sa zabranom širom zemlje.
Ukoliko Senat usvoji zakon, predsednik Džo Bajden je izjavio da će ga potpisati kao zakon. Odgovarajući na glasanje u Domu, Ču je tu odluku nazvao „razočaravajućom“ i upozorio na njene potencijalne posledice. „Ovaj zakon, ako bude potpisan, dovešće do zabrane TikToka u Sjedinjenim Državama. Čak i predlagači zakona priznaju da im je to cilj. Ovaj zakon daje više moći nekolicini drugih kompanija društvenih medija“, izjavio je Ču u video snimku objavljenom na Iks-u (bivši Tviter). „Naša platforma je važna vlasnicima malih preduzeća koji se oslanjaju na TikTok da bi spojili kraj s krajem i nastavnicima koji inspirišu milione učenika da uče i svima koji otkrivaju i pronalaze radost na TikToku“, dodao je on. „Izvući ćete milijarde dolara iz džepova kreatora u malim preduzećima. Ugrozićete više od 300.000 američkih poslova." Ču je signalizirao da će TikTok iskoristiti svoja „zakonska prava“ da spreči zabranu i pozvao korisnike da podrže njegove napore. „Podstičem vas da nastavite da delite svoje priče, podelite ih sa prijateljima, podelite ih sa porodicom, podelite ih sa senatorima, zaštitite svoja ustavna prava, učinite da se vaš glas čuje“, izjavio je on. Predlog zakona, koji predvode predsednik izabranog komiteta Predstavničkog doma Kine Majk Galager i rangirani član Raja Krišnamorti, prikazuje TikTok kao „pretnju po nacionalnu bezbednost“ zbog navodnih veza BajtDens-a sa Komunističkom partijom Kine (KPK). Iako je TikTok jedina aplikacija koja se posebno pominje u dokumentu, ona stvara okvir za Vašington da zabrani druge platforme koje kontrolišu zemlje koje smatra „stranim protivnicima“. Spisak nacija označenih kao takve uključuje Kinu, Rusiju, Iran, Severnu Koreju i Venecuelu. Ako se uvede u zakon, zakon bi BajtDens-u dao 165 dana da se oslobodi TikTok-a. Ako to ne uspe, američke kompanije za veb hostovanje bi morale da uklone TikTok i druge aplikacije povezane sa BajtDens-om iz svojih prodavnica aplikacija. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.