Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvor: SAD su za sprovođenje Standarda

Vašington -- Uprkos nedavnom nasilju, SAD se i dalje zalažu za sprovođenje Standarda za Kosovo, podržavaju plan primene Standarda koji je izradio UNMIK i smatraju da se ne sme odustati od vizije bezbednog multietničkog društva, izjavio je u Vašingtonu zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman. Na pitanje da li 2005. treba da ostane datum za prvu procenu napretka, predstavnik administracije SAD je rekao da sve zavisi od stanja na terenu, ali da tokom posete delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD Kosovu ove nedelje to pitanje nije ni postavljeno jer svi shvataju da je ono što se dogodilo velik korak unazad i da je sada prioritet poboljšati situaciju. Kako za B92 prenosi Helena Đorđević, isti predstavnik administracije SAD navodi da je u ovom trenutku najvažnije otkloniti posledice nedavnog nasilja i stvoriti uslove za povratak raseljenih lica. Na pitanje da li je procenjeno da su događaji između 17. i 19. marta bili etničko čišćenje, on je rekao da i ako je to bio pokušaj, da on nije uspeo.

Komentarušući inicijative iz Beograda o kantonizaciji i decentralizaciji Kosova, predstavnik Stejt departmenta kaže da je prvo potrebno raščistiti šta ti pojmovi znače i da bi SAD umesto toga radije govorile o jačanju lokalne Vlade. "Ono za šta se mi zalažemo je efikasna lokalna Vlada, kako god je vi zvali. To nije stvar konačnog statusa, nego Vlade koja će u svakom trenutku biti odgovorna prema potrebnama lokalnih zajednica. To je nešto o čemu smo razgovarali na sastancima Kontakt-grupe", rekao je taj zvaničnik. On je posebno podvukao značaj unapređenja ekonomije jer su siromaštvo i nezaposlenost zajednički problem Srba i Albanaca na Kosovu. Kada je reč o odnosima Vašingtona i Beograda posle odluke o blokiranju finansijske pomoći Srbiji, zamrzavanje pomoći je jasan politički signal i SAD nadaju da će Beograd biti spreman da zatvori poglavlje Haškog tribunala i ispuni svoje preostale obaveze, kako bi se krenulo ka jačanju partnerstva Srbije i Crne Gore i SAD, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.