Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvor EU: Kršeni propisi izvoza i uvoza šećera iz SCG

Brisel -- Evropska komisija i Ured Evropske unije za suzbijanje pronevera (OLAF) su "utvrdili konkretna kršenja propisa i pravila Evropske unije, jer inače ne bi privremeno obustavili povlašćeni uvoza šećera iz Srbije i Crne Gore", rekao je u utorak jedan funkcioner OLAF-a u Briselu agenciji Beta.

"Postoji osnov za takvu meru, nije samo reč o 'dimu', bilo je i 'vatre', i to ne samo kad je reč o trgovcima u Srbiji, već i o onima koji su u toj prevari s njima sarađivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemljama EU", rekao je taj funkcioner, dodajući da "u takvoj vrsti prevara i utaja budžetskih prihoda uvek postoje saučesnici na obe strane". "OLAF je u vezi, ima dobre odnose s vlastima i upravom carina u Beogradu u nastojanju da se problemi otklone", dodao je ovaj izvor, primetivši da o "konkretnim slučajevima" kršenja propisa EU pišu i neki belgijski i drugi evropski mediji.

Briselski list "Standard" je objavio da su "belgijski proizvodjači šećera utvrdili da Belgija ponovo kupuje po skupljoj ceni najpre izvezeni sopstveni šećer", kad ga ponovo "bestidnom prevarom trgovci s Balkana" vrate, izvozom po povlašćenim nižim tarifama, u Belgiju i druge zemlje EU.

Funkcioner OLAF-a je naglasio da ne može ništa više reći o toku istrage od onoga što je u saopštenju o privremenoj obustavi uvoza iz SCG navela Evropska komisija, ukazavši na "utemeljenu sumnju" da se "vrši kružeća prevara, a to znači da iz EU u te (zapadnobalkanske) zemlje, uz premije izvoženi šećer, može biti prikazan kao da je poreklom iz tih zemalja i, bez carine, ponovo uvezen u Evropsku uniju".

Ukazao je na, tim povodom datu, izjavu evropskog komesara za jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, Fritsa Bolkestejna, da "korišćenje preferencijalnih trgovinskih sporazuma za nečasne svrhe, a ne na korist domaće proizvodnje, ne može biti nikakva usluga tim zemljama". Bolkestejn je stavio do znanja da će tromesečna obustava biti iskorišćena da se, "zajedno s vlastima SCG, vidi da li je moguće preduzeti mere koje bi jamčile da bescarinski uvoz važi samo za šećer istinski domaćeg porekla".

"Kad je reč o povlašćenom režimu, ključna odredba nalaže da se jamči da su u pitanju proizvodi iz zemlje kojoj je EU odobrila te povlastice. Mi smo u tom slučaju nepobitno utvrdili da je šećer 'kružio' od Evropske unije ka Srbiji i nazad. Da to nismo bez ikakve sumnje utvrdili, otkrili, ne bismo ni preduzimali meru privremene obustave preferencijalnog uvoza", rekao je funkcioner OLAF-a. Funkcioner Ureda EU za suzbijanje pronevera je rekao da "OLAF takve konkretne podatke ne obelodanjuje", ali je potvrdio da je bilo i slučajeva da su kamioni sa, prethodno iz EU, uz velike izvozne premije uvezenim šećerom, odmah iz Srbije vraćani kao "domaći izvoz" u Uniju, tako što su samo kao gornji sloj tovara na kamion stavljane vreće s pravim domaćim šećerom, dok je ispod ostao isti, u EU upakovani proizvod. To je i doslovce bila "kružeća pronevera", koju spominje u izveštaju Evropska komisija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.