Izveštaji stranaka kriju imovinu i poklone

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaji stranaka kriju imovinu i poklone

Kada bude usvojen novi zakon o finansiranju političkih partija, koji je u pripremi, političke stranke više neće moći da dostavljaju izveštaje o finansiranju kakve su predavale skupštinskom Odboru za finansije završno sa prošlom godinom. Iz dosadašnjih izveštaja, urađenih po obrascu koji dostavljaju sva preduzeća u Srbiji, ne vide se troškovi i prilozi stranaka u izbornoj kampanji, a ni kojim sve nepokretnostima, poslovnim prostorom ili zemljištem raspolažu.

- Otežavajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okolnost za sagledavanje ovih izveštaja je ta što stranke završne račune dostavljaju na obrascu na kome prihodi i rashodi nisu razvrstani po kategorijama koje su bitne po Zakonu o finansiranju stranaka. Druga otežavajuća okolnost je u tome što je prošla godina bila izborna, pa su stranke uz redovno finansiranje navele i ono koje je vezano za izbornu kampanju - kaže za „Blic" Nemanja Nenadić, izvršni direktor „Transparentnosti Srbije".

On ističe da izveštaji o imovini ne pokazuju da stranke raspolažu značajnim nekretninama, i primećuje da u izveštaju o prilozima čija vrednost ne prelazi 6.000 dinara stranke uglavnom ne navode poklone u vidu besplatnih usluga.

- Da bi se uopšte došlo do toga da li je bilo donatora koji nisu prijavljeni, moralo bi se poći od strukture rashoda. Zato su potrebni tačni podaci o troškovima zakupa poslovnih prostorija i zaposlenih - kaže Nenadić.

Stranke su u izveštajima o finansiranju političkih stranaka za 2008. predstavile da ih uglavnom finansiraju članovi, rodbina i tek poneko manje preduzeće, dok SRS i LDP tvrde da uopšte nemaju donatore.

Funkcionerka SRS Gordana Pop-Lazić kaže za „Blic" da ne vidi „šta je čudno u tome što radikali nemaju donatore".

- To što je Tomislav Nikolić izjavio da su SRS pomagali Mišković i Beko, to nije prošlo kroz blagajnu stranke, nego je isključivo išlo na ruke Nikoliću i Vučiću - tvrdi Pop-Lazićeva.

Poslanik LDP Slobodan Maraš kaže za naš list da je ova stranka predala izveštaj u skladu sa zakonom i da je to što nemaju donatore „faktičko stanje".

Poslanik „Napred Srbijo" Božidar Delić tvrdi za „Blic" da su naprednjaci u teškoj materijalnoj situaciji jer se ne finansiraju iz budžeta i objašnjava da po zakonu svaki građanin ima pravo da ih godišnje donira sa 10 prosečnih plata.

I funkcioneri DS, koji su prvi objavili podatke o svojim donatorima, kategorično tvrde da nema razloga za sumnju da su u pitanju pravi finansijeri ove stranke.

Promene od 2010. godine

Kontrola finansiranja političkih partija trebalo bi od 1. januara 2010. godine da pređe pod nadležnost novoosnovane Agencije za borbu protiv korupcije i kriminala. Do sada je za kontrolu ovih izveštaja bio nadležan skupštinski Odbor za finansije, dok je Republička izborna komisija, koja je sastavljena od članova stranaka, obavljala kontrolu finansiranja u izbornim kampanjama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.