Izvor: B92, 02.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj "u suštini" pozitivan?

Beograd -- Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, na osnovu koga lideri EU procenjuju koliko je zemlja spremna za članstvo, biće predstavljen u Briselu u sredu.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je dobio uveravanja da će izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija biti "u suštini pozitivan za našu zemlju".

Đelić je rekao da je, u razgovoru sa potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom na Svetskom ekonomskom forumu u Istanbulu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavešten da će Srbija tokom naredne godine imati šansu da napravi ključne korake u procesu približavanja Evropskoj uniji.

"Od gospodina Baroa dobili smo uveravanje da će izveštaj Evropske komisije koji će biti obelodanjen sledeće nedelje biti u suštini pozitivan za našu zemlju, i biti dobra baza za mogućnost dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU sledeće godine", rekao je Đelić.

Zakoni kasne zbog opstrukcije

Da bi Srbija ispunila uslove za status kandidata između ostalog je neophodno i donošenje određenih zakona, ali se sa tim poslom kasni zbog opstrukcije rada parlamenta.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da građani Srbije u budućnosti neće praštati narodnim poslanicima ukoliko budu sprečavali ekonomski razvoj i evropske integracije zemlje.

"Iskreno se nadam da ćemo u nekom narednom periodu, uz uvažavanje svih razlika koje imamo, mi poslanici uspeti da nađemo zajednički interes za Srbiju, jer mi se čini da je svest naših građana na takvom nivou da nam neće oprostiti da kočimo razvoj Srbije. Pre svega mislim na ekonomski razvoj i na jačanje državnih i nacionalnih interesa i na put ka evropskim integracijama", rekla je ona.

Slavica Đukić-Dejanović kaže da opstrukcija nije jedini problem u radu parlamenta. Poslanici su, kako objašnjava, zatrpani poslom koji nije završen u prethodnom sazivu.

"Jedan razlog zbog koga mi imamo blokadu parlamenta jeste taj nekvalitetan Poslovnik koji, nakon Zakona o Skupštini, treba da pretrpi izmenu, jer Zakon o Skupštini je i ustavna obaveza do 31. decembra, a iz njega proističe i donošenje novih akata, među kojima je Poslovnik najbitniji”, rekla je ona.

"Drugi razlog je što su ovaj saziv parlamenta sačekali zakoni koji je trebalo da budu doneti pre godinu dana, i da taj korak unazad nije napravljen još ranije, parlament ne bi bio tako crna rupa, ili crna tačka kako to neki kažu da jeste", zaključila je Slavica Đukić-Dejanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.