Izveštaj o trošenju para  iz budžeta u avgustu

Izvor: Blic, 24.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o trošenju para iz budžeta u avgustu

Posle šest godina tokom kojih niko nije kontrolisao trošenje državnih para iz budžeta, prvi revizorski izveštaj pojaviće se u avgustu, najavio je u kratkom razgovoru za „Blic" Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, nakon što je Skupština Srbije juče usvojila poslavnik ove institucije.



Po njegovim rečima, poslovnik DRI, koji je u Skupštini čekao na usvajanje čitavih godinu dana, konačno će omogućiti revizorima da sprovode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrolu trošenja budžetskih sredstava, a njime će i korisnici državnih sredstava biti upoznati kako mogu da postupaju i šta su njihova prava u odnosu na proceduru sprovođenja revizije. Državni revizori se, prema rečima Sretenovića, više neće osvrtati na činjenicu da im država još nije obezbedila prostorije i, kako kaže, „radiće i u skupštinskoj sali ako treba".

- Problem sa prostorom nas više neće zadržavati. Počećemo krajem februara, početkom marta, bez obzira na sve. Nama je prioritet budžet Srbije koji se radi najmanje četiri-pet meseci sa 15 stručnjaka. U avgustu ćemo izaći sa prvim izveštajem o reviziji budžeta. Budžet je veliki, veliki je broj korisnika i iznosa koji moraju da se pregledaju i testiraju. Poslednjih šest-sedam godina nije urađena revizija budžeta, mada je Skupština i bez DRI to mogla da reši i da nalog nekoj komercijalnoj revizorskoj kući da to uradi, ali nije.



Imali ste problem i sa kadrovima. Da li je to rešeno?


- Imamo problem sa kadrovima. Raspisan je konkurs za 23 revizora. Javilo se 220 kandidata. Od njih mnogi nisu podneli ispravne dokaze da je njihova dokumentacija ispravna. Takođe, mnogi koji su se javili nemaju dovoljno radnog iskustva, a upravo posao revizora je veoma odgovoran i traži veliku stručnost i iskustvo u kontroli budžetskih sredstava. Tokom konkursa smo shvatili da nema dovoljno kandidata da možemo da izaberemo prave revizore. Razlog su svakako niske plate u DRI u odnosu na slična radna mesta u državnoj administraciji, sa kojih kod nas konkurišu pojedini kandidati. Za 30-40 odsto je veća plata u drugim kontrolnim državnim organima, na primer u budžetskoj inspekciji.

Da li to znači da ćete biti primorani da primite neodgovarajuće ljude?

- To nećemo raditi jer bismo doveli u pitanje ugled institucije koja mora da radi odgovoran, stručan i složen posao. Tražićemo da se povećaju plate revizorima, odnosno od Vlade pokretanje postupka ili izmenu zakona koji će to omogućiti.



Da li ste pričali o tome sa premijerom?


- Uredba koja je na snazi omogućuje svim kontrolnim, inspekcijskim organima da svoje koeficijente, date u skladu sa Zakonom o državnim službenicima, mogu da koriguju za 41 odsto. To oni i koriste, ali uredba važi za inspekcijske organe u koje mi ne spadamo. Zato ćemo tražiti izmenu te uredbe da bismo mogli da nađemo stručne kadrove, jer oni moraju biti nezavisni od bilo koga. Ne može da ih neko podmiti zato što imaju malu platu. Zato ćemo tražiti da budu dobro plaćeni jer će imati veliku odgovornost.

Skupština i preduzeća, kad dođu na red

Da li ćete kontrolisati i budžet Skupštine i poslovanje javnih preduzeća?

- Svakako, ali tek kad dođu na red. Što se tiče javnih preduzeća, ona su u zakonskoj obavezi da angažuju komercijalne revizorske institucije i da one u svojim izveštajima prikažu objektivno, realno stanje finansijskih izveštaja javnih preduzeća. Postoji standard koji obavezuje te komercijalne revizorske kuće da obelodane i plate menadžmenta. Međutim, to se ne radi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.