Izveštaj nije prepreka dijalogu

Izvor: B92, Tanjug, 21.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izveštaj nije prepreka dijalogu"

Beograd -- Izveštaj Dika Martija ne bi trebalo da bude prepreka za početak dijaloga Prištine i Beograda, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

On je u Kažiprstu B92 rekao da taj dijalog nije na nivou predsednika, premijera ili ministara, pa optužbe iz izveštaja protiv mogućeg premijera Kosova nisu smetnja

"Dijalog je na račun poboljšanja života na Kosovu i na jugu Srbije kako bi se našla rešenja koja će biti korisna za obe strane", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Kacin.

Izvestilac za Srbiju je rekao da ga izveštaj Dika Martija nije iznenadio zbog toga što je o otmicama i trgovini organima na Kosovu imao više razgovora sa predstavnicima tužilaštva.

Kacin navodi da je izveštaj Dika Martija veliki izazov i za parlament i za pravosuđe ali da, kako je on ocenio, "nema pravosuđa koje promptno može sprovesti istragu posle izveštaja”.

Prema njegovoj izjavi "inenađujuće je da izveštaj jednog bivšeg tužioca bude napravljen bez konkretnih dokaza” i da se ne može bez rezervi verovati nekom izveštaju samo zbog onoga ko ga je potpisao. "Ne može se očekivati da se nekim mojim kritikama veruje bez navedenih argumenata, samo zbog toga što se zovem Jelko Kacin”, rekao je on.

Kacin je rekao da je Martijev izveštaj "izazov” sa kojim treba da se suoče poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koji će o njemu glasati u januaru.

"I Srbija ima delegaciju u Parlamentarnoj skupštini i za njenu delegaciju to predstavlja izazov. Delegacija Srbije treba da zauzme stav o izveštaju pre glasanja”, rekao je Kacin.

Srbi ulaze u vladu Kosova

On je rekao da politička situacija na Kosovu nije još jasna zbog toga što se 12. januara ponavljaju izbori u dve opštine na Kosovu i da nije jasno ko će i kako formirati vlast u Prištini.

"Srbi će sigurno ući u vladu Kosova. Oni nisu deca, odlučiće šta je najbolje za Srbe koji žive na Kosovu. Situacija u parlamentu je takva da ne može biti vlade bez njih. Oni koji budu u vladi moći će da utiču na tok dijaloga”, rekao je Kacin.

On je rekao da je upoznat sa time ko bi mogao da bude predstavnik EU u dijalogu Prištine i Beograda ali da nije ovlašćen da kaže.

Kacin smatra da je potrebno da srbija ostvari potpunu saradnju sa Haškim tribunalom a da to ne podrazumeva samo "Hadžoća i Mladića u Hagu” već i otvorenost svih dokumenata.

"Bramerc sledeći izveštaj podnosi u junu ali već u februaru dolazi u Beograd pa vlasti Srbije mogu da ga uvere da sarđuju”, rekao je kacin.

Crna Gora neke stvari uradila odavno

Crna Gora je postala kandidat za članstvo u EU zbog toga što je uradila neke stvari odavno. Crnoj Gori nikako ne bi palo napamet da nikoga ne pošalje na dodelu Nobelove nagrade. Ovde se još govori o tome kao o principu. Ljudska prava su u EU princip iz koga proizilazi sve”, rekao je Kacin.

On je rekao da se ne slaže sa ocenama da se premijer Crne Gore Milo Đukanović povlači pod međunarodnim pritiskom.

Đukanović je "odavno najavio svoje povlačenje i povukao se, ali je, na žalost, bolest na funkciji premijera stvorila neke nove uslove da se premijer vratio na tu funkciju i ponovo najavio da će se povući", rekao je Kacin i dodao da će se to i dogoditi.

"Ja mu potpuno verujem da su u životu i drugi izazovi i da treba i Crnoj Gori i drugim političarima dati mogućnost, a i prisiliti ih da preuzmu odgovornost za dalji razvoj i približavanje Crne Gore ka Evropskoj Uniji i NATO-u", dodao je Kacin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.