Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvestaj i preporuke Evropske komisije o reformama u SCG

Brisel -- Evropska komisija je u utorak objavila godišnji izveštaj o procesu stabilizacije i pridruživanja sa zemljama zapadnog Balkana sa preporukama u vidu "evropskog partnerstva". U preporukama se ističe da je došlo do izvesnog napretka u političkim reformama u SCG, i to posebno u reformama vojske, dok su reforme u pravosuđu i policiji usporene. Evropska komisija ocenjuje da je u SCG očuvana ekonomska stabilnost, iako su strukturalne ekonomske reforme osetno usporene, "poglavito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog političkih svađa koje su uticale na rad institucija". U izveštaju o "evropskom partnerstvu" jasno se naglašava da su puna saradnja SCG sa Haškim sudom, delovanje svih institucija državne zajednice i usaglašavanje tržišta i trgovinsko-carinskog režima, preduslovi za izradu povoljne "studije o izvodljivosti" i pregovore i sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU. Uklanjanje carinskih barijera, posebno na uvoz šećera u SCG, kažnjavanje krivaca za pronevere sa izvozom šećera iz SCG u EU, i uspostavljanje "pouzdanog carinskog režima", su takođe važni uslovi za dalje jačanje saradnje i partnerstva s evropskom petnaestoricom. U okviru izveštaja i dokumenta o "partnerstvu" za SCG je predstavljen i "odeljak Kosovo kako je definisano rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

Paten je, prema rečima njegovog savetnika, "nezadovoljan" zbog činjenice da se lica koja je Haški tribunal nedavno optužio slobodno kreću u Srbiji. On je izjavio da smernice traže od zapadnobalkanskih država da učine ono što je "razumno ostvarljivo" kratkoročno i dugoročno.
Na toj osnovi se sad očekuje da vlade zemalja regiona izrade "akcione planove" u kojima će se tačno utvrditi koje će mere biti preduzete, koje institucije će to sprovesti i sa kolikim budžetskim sredstvima. Rok je agenciji Beta izjavio da Evropska unija zahteva punu saradnju s tribunalom u Hagu od svih zemalja regiona, uključujući Bosnu i Hrvatsku, "koja je u poslednjih mesec dana učinila određen napor, iako nije rešila taj problem". "U celini, Evropska unija ne traži od Srbije i Crne Gore ništa novo", dodao je Patenov savetnik.
"Delovanje svih ustanova državne zajednice i potpuno usaglašavanje unutrašnjeg tržišta su", prema njegovim rečima, "nezaobilazni i zato što je sledeći korak sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, što je u najvećoj meri trgovinski ugovor, i nemoguće je da EU ima trgovinski sporazum sa nekom zemljom koja nema celovitu trgovinsku politiku". To se, po njegovim rečima, u mnogome odnosi na poljoprivredu, gde je EU odobrila skoro potpuno slobodan uvoz iz Srbije i Crne Gore. Rok je podvukao da je "Srbija je veliki regionalni poljoprivredni proizvođač i neuspeh na tom sektoru bi za zemlju bio ozbiljan udarac, koji nijedna vlada ne sme smetnuti s uma". O tome svemu su čelnici EU, nedavno u Briselu, razgovarali i sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, primetio je Rok.

On je, takođe, posebno ukazao na činjenicu da je prethodna vlada u Beogradu samo dan pred odlaska s dužnosti, uvela dodatne carina na uvoz šećera iz EU, a to je direktno kršenje sporazuma EU i SCG o slobodnom izvozu 95 odsto proizvoda SCG na tržište petnaestorice. Evropski komesar za trgovinu, Paskal Lami se "posebno zabrinuo zbog toga slučaja", preneo je Patenov savetnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.