Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izveštaj Međunarodne krizne grupe tendenciozno napisan"

Beograd, Čačak -- Savezni ministar odbrane Velimir Radojević izjavio je da država nije bila uključena u poslove nelegalnog prometa naoružanja. Radojević je rekao da ne zna na osnovu kojih saznanja Međunarodna krizna grupa tvrdi da su jugoslovenski zvaničnici, među kojima je i ministar odbrane, znali za saradnju pojedinih domaćih firmi sa Irakom. Upitan da li je dobio pismo iz Ministarstva inostranih poslova u kom se upozorava na tu saradnju, a na koje se poziva MKG, Radojević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odgovorio: "To je dokument koji je u januaru uputilo savezno Ministarstvo za inostrane poslove, on je na neki način neodređen u tom stavu, zbog toga što se u tom dokumentu upozorava na rezoluciju Saveta bezbednosti, takođe se u tom dokumentu kaže da neke naše kompanije imaju određene poslove, međutim ni Savezna vlada, niti bilo koji drugi državni organ nije doneo nikakvu odluku kojom se nešto stavlja van snage, ili zabranjuje. Naravno, u skladu s tim dokumentima mi smo u tom pravcu prilagođavali našu poslovnu politiku u tom delu, na način što nismo izdavali dozvole za izvoz naoružanja u zemlje koje su pod sankcijama UN", rekao je Radojević. On je potvrdio da su u Jugoslaviju došli američki eksperti kako bi ispitali pojedinosti oko "afere 'Jugoimport'", ali i da bi razgovarali o saradnji vojnih industrija dve zemlje. Prema njegovim rečima, u SRJ ne dolaze samo američki, već i stručnjaci svih zemalja s kojima Jugoslavija sarađuje.

Do sada jedino je direktor namenske proizvodnje u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, pukovnik Radoš Milovanović, potvrdio da je grupa američkih vojnih stručnjaka posetila tu fabriku. U izjavi za Radio Čačak Milovanović je objasnio da se grupa stručnjaka interesovala za proivodnju i izvoz u poslednjih 10 godina. "Videli su da ništa od onoga što mi proizvodimo nije opasno. Pošto oni sve znaju i pošto imamo odobrenje Savezne vlade, dobili su sve podatke i veoma su zadovoljni. Dali smo im objašnjenja u vezi s proizvodnjom hemijskih borbenih sredstava, uverili smo ih da to nikada nismo radili, predstavili smo šta smo radili u vezi s tim i oni su bili jako zadovoljni onim što su ovde videli", rekao je on. Milovanović je dodao je izbijanjem afere o ilegalnoj prodaji oružja Iraku ta fabrika pretrpela znatnu štetu. "Trenutno je stopiran izvozni aranžman vredan 15 miliona dolara", istakao je on.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je na konferenciji za novinare da dokument MKG nije prošao potrebnu proceduru u okviru krizne grupe i da nije zvanično usvojen. "Bez obzira na to što u tom dokumentu ima tačnih podataka, on je ipak tendenciozno napisan. Od prvog trenutka nisam za to da se bilo šta prikriva oko izvoza oružja i cele te afere, ali tendencioznost tog dokumenta je takva da se on upliće, faktički, u neke naše unutrašnjepolitičke probleme, i to u predizbornom periodu. Čini mi se da su pojedinci u MKG podlegli nekima koji su im pričali priču kojom ih odvode od ciljnih meta. Čitav slučaj mora da bude doveden do kraja, da se ustanovi gde su pare od tih ugovora, jer se radi o ogromnim sredstvima. Mislim da nema razloga da se bilo šta krije, pogotovo što mislim da to može da predstavlja pretnju za našu međunarodnu poziciju", istakao je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.