Izveštaj Martija će usporiti formiranje vlade u Prištini

Izvor: Glas javnosti, Beta, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj Martija će usporiti formiranje vlade u Prištini

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je  da će izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija verovatno usporiti formiranje vlade u Prištini, ali da će ona bez obzira na sastav biti sagovornik Beograda u predstojećem dijalogu.

Izveštaj će verovatno usporiti formiranje kosovske vlade, a da li će usporiti pregovore Beograda i Prištine to ne znam, rekao je Ivanović i dodao da će "ko god formira tu vladu biti sagovornik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Beograda".

Prema njegovim rečima, bitno je i da se sačeka i vidi kako će Komitet za ljudska prava Saveta Evrope primiti izveštaj i kako će posle toga reagovati Generalna Skupština SE.

"Nadam se da će naše tužilaštvo potkrepiti izveštaj dobrim argumentima i dokazima, jer bi u tom slučaju proces krenuo veoma brzo", kazao je Ivanović.

Državni sekretar je ukazao da međunarodni tužilac Euleksa sigurno mora reagovati odmah po pojavljivanju tih informacija.

Ivanović je dodao da je Dik Marti dugo radio na otkrivanju istine o trgovini organima Srba sa Kosova i da je bilo krajnje vreme da izađe sa izveštajem.

Izveštaj Dika Martija o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu trebalo bi da bude usvojen u sutra u Parizu na sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Marti je u izveštaju naveo i da je premijer Kosova Hašim Tači na čelu "organizacije nalik mafiji" koja je odgovorna za krijumčarenje oružja, narkotika i ljudskih organa u istočnoj Evropi.

Osobe iz Tačijevog bliskog okruženja u izveštaju su optužene da su posle rata zarobljenike s Kosova tajno prebacivale u Albaniju, gde je, kako se navodi, nekolicina Srba ubijena radi presađivanja bubrega koji su prodati na crnom tržištu.

Istina je spora, ali dostižna... barem tako kažu. No, videćemo šta če od svega ovoga biti. Još se nisu oglasili zvanični "sponzori" iz Vašingtona i Londona.

Pošto ovaj izveštaj (za ne diektno, za neke indirektno) implicira pro-Albansku kliku u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, možemo očekivati svašta. Svakako da će Ameri tu biti najglasniji i prvo osuti drvlje i kamenje po EU, a zatim sledi i Srbija.

Pretpostavljam da će reći "da su Srbi to i ovako i onako zaslužili" Puno su para dobili od Albanskog lobija, sada moraju te novce nekako i da opravdaju ...

Interesanto je da "zvanična Američka Ambasada" na Kosovu i dalje mudro ćuti ...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.