Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izvesni samo predsednički izbori"

Beograd -- Srđan Bogosavljević kaže da je organizovanje lokalnih izbora neizvesno jer nije usaglašen ni izborni sistem.

Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević je, gostujući u Poligrafu, izjavio da je za sada izvesno samo održavanje predsedničkih izbora, a da su lokalni izbori pod velikim znakom pitanja. On kaže da, za razliku od paketa zakona koji će prethoditi održavanju predsedničkih i pokrajinskih izbora, a koji su već precizno definisani, kod lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbora postoje tehnički problemi.

Bogosavljević objašnjava da partije tek treba da se usaglase po kom izbornom sistemu će izbori biti održani i da će to biti pitanje oko kog će pregovori tek biti vođeni.

"Radi se ne samo o tome da treba usvojiti zakon, nego ga i napraviti. Sigurno je da postoje nacrti, ali se treba dogovoriti koji nacrt pustiti, moguće je da će to biti jedan od zakona koji neće uspeti da usvoje, da neće moći da raspišu izbore u predviđenom roku nego u poslednjem trenutku, kada se budu dogovorili", kaže Bogosavljević.

"Dijaspora neće na izbore"

Predstavnici dijaspore nisu zainteresovani za učešće u političkom životu Srbije, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo dijaspore Srbije.

Rezultati pokazuju da, iako 94 odsto pripadnika dijaspore ima srpsko državljanstvo, 73 odsto njih nikad nije izašlo na izbore koje je organizovala Srbija.

Kao razloge neizlaska na izbore, pripadnici dijaspore navode da nisu upisani u biračke spiskove, da nisu zainteresovani, kao i preveliku udaljenost glasačkog mesta.

Istraživanje je pokazalo da 63 odsto građana Srbije smatra da bi dijaspora trebalo da ima pravo glasa u Srbiji, dok je 24 odsto neopredeljeno.

Predlog mogućnosti otkupa vojnog roka, ograničen na pripadnike dijaspore, nailazi na neodobravanje građana Srbije, dok predstavnici dijaspore otkup smatraju najprihvatljivijim rešenjem problema odsluženja vojnog roka.

Samo 13 odsto građana Srbije smatra da ova mogućnost treba da postoji samo za predstavnike dijaspore, pokazali su rezultati istraživanja.

Građani Srbije, kao i pripadnici dijaspore, koji su učestvovali u istraživanju, saglasni su da su najveći problemi nedovoljna ekonomska saradnja sa maticom, očuvanje nacionalnog identiteta i nedovoljna kulturna i informativna saradnja sa maticom.

Predstavnici dijaspore naveli su i problem dobijanja dokumenata Republike Srbije i dvostrukog oporezivanja.

Ovi rezultati predstavljaju zajednički izveštaj tri istraživanja sprovedena tokom avgusta, na slučajnom reprezentativnom uzorku od 1.043 punoletna građanina Srbije i 1.037 predstavnika dijaspore.

Radi se o rezultatima istraživanja opšte populacije građana Srbije, predstavnika dijaspore posetilaca Vidovdanskog sabora i predstavnika dijaspore koji su privremeno došli u Srbiju na odmor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.