Izvor: B92, 12.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IzuS: Reizabran Zukorlić

Beograd, Novi Pazar -- Učesnici Sabora Islamske zajednice u Srbiji izabrali su za glavnog muftiju Muamera Zukorlića, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Na Saboru u Novom Pazaru glasalo je 70 članova tog tela, a od ukupno trojice kandidata za funkciju glavnog muftije, Zukorlić je dobio najviše glasova. Mandat glavnog muftije traje pet godina. Zukorlić je na čelu Mešihata Islamske zajednice od 1993. godine.

Prema ustavu Islamske zajednice u Srbiji, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mešihata se bira između najmanje dva kandidata.

Čelnu funkciju u Mešihatu od kraja marta prošle godine, kada je sandžački Mešihat preimenovan u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, obavlja glavni muftija Muamer Zukorlić za koga se ovde veruje da je glavni kandidat i na današnjim izborima.

Zukorlić je za lidera sandžačkih muslimana izabran pre 14 godina, pošto je u Sandžaku prvi put posle raspada bivše države formiran Mešihat kao organizaciona celina Rijaseta Islamske verske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamsku zajednicu sa Zukorlićem na čelu podržava i novoformirana lokalna vlast okupljena oko Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, što je i deo partijskog programa te stranke.

Islamska zajednica u Srbiji je od predsednika Republike Borisa Tadića zatražila prošle sedmice da preduzme mere i toj zajednici omogući ravnopravan tretman sa crkvama i ostalim verskim zajednicama u Srbiji što im, kako je navedeno, garantuju zakon i ustav.

Zukorlić ima 38 godina, a kada je izabran za vođu muslimana u Sandžaku bio je praktično najmlađi verski lider na Balkanu. Pripisuju mu mnoge zasluge učinjene u razvoju institucija Islamske zajednice, među kojima su Srednja verska škola (medresa), Fakultet za islamske studije, a on je i rektor privatnog Internacionalnog univerziteta koji svoje ispostave ima u Subotici, Pančevu, Beogradu i Nišu.

Zukorlić: Podrška legalnosti zajednice

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da je njegov reizbor na tu funkciju podrška legalnosti i legitimnosti zajednice na čijem je čelu.

"Poverenje koje sam dobio od zastupnika Sabora velika je čast i odgovornost za odbranu i nastavak izgradnje slobodne i autonomne Islamske zajednice", rekao je Zukorlić u obraćanju novinarima posle sednice Sabora u Novom Pazaru.

On je rekao i da IZ želi da državi bude partner u razvijanju odnosa, ali je ocenio da su ti odnosi u ovom trenutku na svojevrsnoj proveri.

"Pre devet meseci je bilo lakše graditi poverenje prema državnim organima, ali su se u međuvremenu desile brojne zloupotrebe od strane ministarstva vera i pojedinih pripadnika policije", rekao je Zukorlić.

On je naveo da, iako je formirana nova vlada Srbije, treba sačekati "kako bi se videlo da li je odnos države prema IZ u Srbiji promenjen".

Muftija Zukorlić je pojasnio da država svoju dobru volju mora pokazati istragom ponašanja nekih državnih organa u prethodnom periodu.

On je naveo da će, "bez obzira da li će država shvatiti da je IZ važan faktor, uvek nastaviti da pruža ruku poverenja za dobrobit ljudi koji ovde (u Sandžaku) žive i dobrobit države".

Na novinarsko pitanje da li očekuje da novoformirana Skupština grada Novog Pazara rebalansom budžeta ukine donacije suprotstavljenoj IZ Srbije na čijem je čelu Adem Zilkić, glavni muftija je odgovorio da IZ ne treba da zavisi od toga koja politička opcija je na vlasti.

Prethodni saziv novopazarske opštine budžetom za ovu godinu predvideo je da sa sedam miliona dinara finansira rad IZ Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić.

Na pitanje da protumači molbu bivšeg predsednika novopazarske opštine Sulejmana Ugljanina, koji je sada ministar bez portfelja u vladi, da dođe do izmirenja između dve islamske zajednice, Zukorlić nije mogao da pruži odgovor.

"To je teško pitanje. Ja zaista ne znam kako to da protumačim", rekao je Zukorlić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić ponovo glavni muftija

Izvor: RTS, 12.Jul.2008

Na sednici izbornog tela za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran je Muamer Zukorlić. .Zukorlić će dužnost predsednika Mešihata, kao izvršnog tela, obavljati u narednih pet godina, sprovodeći tako odluke Sabora kao najvišeg kolektivnog...

Nastavak na RTS...

Muamer Zukorlić ponovo izabran za glavnog muftiju

Izvor: Blic, 12.Jul.2008

Učesnici Sabora Islamske zajednice u Srbiji, danas održanog u Novom Pazaru, izabrali su za glavnog muftiju Muamera Zukorlića koji je i do sada obavljao tu funkciju...Na Saboru je glasalo 70 članova tog tela, a od ukupno trojice kandidata za funkciju glavnog muftije, Zukorlić je dobio najviše glasova...Zukorlilć...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.