Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelske puške umesto satelita?

Beograd, Kragujevac -- Srbija i Crna Gora će ipak morati da plati ugovornu obavezu od 45 miliona dolara za zakup izraelskog satelita, kako saznaje B92.

Ugovor koji je sa kompanijom Imidž Set potpisao smenjeni ministar odbrane Prvoslav Davinić je obavezujući prirode, ocenila je grupa pravnih stručnjaka koje je angažovalo Ministarstvo odbrane. B92 nezvanično saznaje da će Savetu ministara Državne zajednice biti predloženo da se umesto satelita od Izraelaca kupi druga oprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u istoj vrednosti.

Stručnjaci Instituta za uporedno pravo koje je angažovalo Ministarstvo, ocenili su da bi osporavanje ugovora pred međunarodnom arbitražom bilo suviše skupo i dugotrajno, sa neizvesnim ishodom.

Ipak, u Ministarstvu odbrane kategorički tvrde da u prebijanje duga sa Izraelom puške neće biti uključene i da će Vojska Srbije i Crne Gore insistirati da dobije elektronsku opremu koja joj je preko potrebna kako bi mogle da obnovi sistem komunikacije koji je propao zbog NATO bombardovanja i višegodišnjeg neulaganja.

Međutim, predstavnici domaće industrije oružja tvrde da imaju pouzdane dokaze će osim elektronskih sistema veza biti tražene i automatske puške tipa Tavor za potrebe Vojske SCG. Oružari se plaše da će ako Tavor uđe u tu trampu, oni ostati bez posla, a da će njihov novi automat M21 zapravo tavoriti.

"Prema našim informacijama koje su vrlo pouzdane u sklopu nabavke opreme predviđeno je i da se nabavi puška Tavor. To nije prvi put, da se ova puška na mala vrata uvodi u naoružanje naše zemlje. Bilo je pokušaja da se delovi te puške proizvode kod nas u Zastavi, ali to smo odbili zbog nepovoljne cene", kaže za B92 Jugoslav Ristić iz Zastava oružja.

Informaciju da izvesni uvoznički lobi žele da proguraju kupovinu izraelske automatske puške za B92 potvrdio je još jedan izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.