Izraelci traže 35 miliona evra za Davinićev satelit

Izvor: Glas javnosti, 02.Mar.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci traže 35 miliona evra za Davinićev satelit

BEOGRAD - Afera "satelit" biće rešena na sudu pošto je izraelska firma "Imidžsat internešnl" poslala odštetni zahtev srpskom sudu od 35 miliona evra zbog nekorišćenja špijunskog satelita!

Izraelci traže da Srbija plati odštetu zbog nepoštovanja ugovora o zakupu satelita koji je bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić potpisao 4. juna 2005. Satelit je bio namenjen za kontrolu teritorije Kosmeta. Pošto je Srbija ostala pri odluci da neće ispoštovati dogovor, ceo slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je 2006. završio pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu.

Afera je izbila kada su u Beogradu odbili da plate prvu ratu zakupa satelita, koja je došla na naplatu u novembru 2005, zbog procene da taj novac može mnogo pametnije da se iskoristi. Vlasti su tada ocenile da Davinić nije imao ovlašćenja Saveta ministara SCG da sklopi ugovor.

- Plan je bio da se proda višak oružja i da se od tog novca plati zakup satelita, ali to se nikada nije dogodilo - rekao je Davinić, koji se pravdao da je ispao naivan i prevaren u vezi sa satelitom.

Takođe je optužio Mlađana Dinkića, koji je kao ministar finansija dozvolio da Srbija izgubi spor pred arbitražnim sudom u Londonu. Dinkić je tvrdio da ugovor nije bio validan, dok je Naum Zafrir, potpredsednik izraelske kompanije, insistirao da je od predsednika SCG Svetozara Marovića dobio usmeno uveravanje da će sve biti u redu.

Vlada Srbije je na ovaj slučaj stavila oznaku državne tajne. Iz Ministarstva odbrane nismo dobili komentar, dok Davinić nije odgovarao na naše pozive.

Izraelske firme se dosta arogantno ponasaju u Srbiji (ovo im je druga velika tuzba, izgleda im se isplati)), a i dosle su do kapitalnih lokacija na prilicno netransparentan nacin. Ocito imaju jak lobi ovde. Sto verovatno nije skupo.

A o G 17 ne vredi govoriti. Procena je da ce cim izgube zastitu na izborima, masovno pobeci u inostranstvo.

Citav Gej17 je izraelska firma za pljacku Srbije i plasman nepostojeceg novca /kredita/.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.