Izrael počeo masovno bombardovanje severa Gaze, usledio i kopneni napad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 06:44

Izrael počeo masovno bombardovanje severa Gaze, usledio i kopneni napad

Izraelske odbrambene snage počele su da sprovode masovno bombardovanje na severu Pojasa Gaze, uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija.

Izgleda da je reč o najvećoj seriji napada koje je do sada izveo Izrael tokom poslednjih sukoba.

Mediji palestinskog pokreta Hamas tvrde da je Izrael izveo više od 150 vazdušnih udara u nekoliko minuta.

Prema navodima ministarstva zdravlja te organizacije, broj Palestinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubijenih u vazdušnim napadima Izraela porastao je na 109, od kojih je 28 dece.

Britanski ''Gardijan'' piše da je izraelska vojska saopštila da su kopnene snage započele napad na Pojas Gaze posle višednevnih vazdušnih udara.

Sukobi su se intenzivirali uprkos naporima u posredovanju egipatskih pregovarača koji su lično razgovarali sa obe strane.

Izraelski vojnici ušli u Gazu

Vojska Izraela saopštila je da je u toku i vazdušni i kopneni napad na Gazu. U saopštenju se ne daju detalji, dodaje se da će uslediti kasnije.

Ranije danas, visoki diplomatski izvor, koga je preneoKanal 12, naveo je da Izrael razmatra kopnenu operaciju u Gazi kao odgovor na stalnu i jaku raketnu vatru iz Pojasa.

Makron razgovarao sa Abasom, uskoro i sa Netanijahuom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o sukobima na Bliskom istoku i poručio da će uskoro razgovarati i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom i drugim regionalnim liderima.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Makrona, predsednik Francuske je izrazio saučešće zbog ubistva Palestinaca u sukobu sa Izraelom, ali je i osudio napade Hamasa, prenosi AP.

Makron je pozvao Abasa da iskoristi sva sredstva svog uticaja da obnovi mir što je pre moguće. On je pozvao na "povratak miru" i "odlučujuće ponovno pokretanje" mirovnih pregovora". Više desetina ljudi protestovalo je u četvrtak u istočnom Parizu u znak podrške Palestincima.

Intenziviranje sukoba Izraela i Palestinaca

Hamas je ispalio snažnu raketu duboko na teritoriju Izraela, dok je Izrael izveo više vazdušnih udara i granatiranja Gaze i pozvao još 9.000 rezervista koji bi mogli biti upotrebljeni za kopnenu invaziju.

Sukobi su se intenzivirali uprkos naporima u posredovanju egipatskih pregovarača koji su lično razgovarali sa obe strane, prenosi AP.

U drugoj potencijalnoj eskalaciji, ispaljene su najmanje tri rakete iz južnog Libana prema Izraelu, što bi moglo dovesti do otvaranja novog fronta u borbama.

Artiljerijske i tenkovske granate koje su uveče počele da padaju u Gazu prisilile su mnoge porodice da napuste svoje domove, rekli su palestinski svedoci.

Upotreba artiljerijske vatre u izraelskoj četvorodnevnoj ofanzivi povećala je verovatnoću civilnih žrtava, navodi AP.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da se broj poginulih popeo na 103 Palestinca, uključujući 27 dece i 11 žena, a 530 osoba je ranjeno. Organizacija Palestinski Islamski džihad potvrdila je smrt sedam militanata, dok je Hamas prijavio da je ubijeno 13 njegovih militanata, uključujući višeg komandanta.

Izrael tvrdi da je broj ubijenih militanata mnogo veći.

U Izraelu je poginulo sedam ljudi. Među njima su bili vojnik ubijen protivtenkovskom raketom i šestogodišnje dete pogođeno u raketnom napadu.

Mnogi svetski lideri osudili su nasilje i pozvali na uzdržanost, a poseta egipatskih bezbednosnih zvaničnika bila je značajan razvoj u međunarodnim naporima da se postigne prekid vatre.

Takvi napori bili su ključni za okončanje prošlih krugova borbi. Zvaničnici su se prvo sastali sa čelnicima Hamasa u Gazi, pre nego što su razgovarali sa Izraelcima u Tel Avivu, rekla su dva egipatska obaveštajna zvaničnika.

Kako AP navodi, čak i kad se pročulo o prisustvu posrednika, militanti iz Gaze ispalili su salvu sa oko 100 raketa gotovo istovremeno, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušni napad oko južnog i centralnog Izraela.

Nije bilo neposrednih izveštaja o šteti ili žrtvama - čini se da je baraž imao za cilj da pokaže da je Hamasov arsenal i dalje pun čak i nakon tri noći vazdušnih napada i ubistva nekoliko čelnika Hamasa uključenih u raketni program.

"Odluka o bombardovanju Tel Aviva, Dimone i Jerusalima lakša nam je od pijenja vode", izjavio je u video poruci portparol vojnog krila Hamasa. Dimona je mesto na kojem se nalazi izraelski nuklearni reaktor.

Nije jasno ko je odgovoran za rakete ispaljene iz južnog Libana. Rakete su lansirane iz područja Klajle severno od Nakure, u blizini granice sa Izraelom.

Izraelska vojska je potvrdila da su rakete pale u Sredozemno more. Južni Liban je dom palestinskih militantnih frakcija, kao i moćne šiitske grupe Hezbolah, navodi AP.

Još jedan znak da bi borbe mogle da eskaliraju dalje, kako navodi AP, jeste to što je izraelski ministar odbrane Beni Ganc odobrio mobilizaciju još 9.000 rezervista, a izraelski vojni portparol rekao je da se snage grupišu na granici sa pojasom Gaze.

Glavni vojni portparol, brigadni General Hidai Zilberman rekao je da snage "pripremaju mogućnost kopnenog manevra".

On je za izraelsku javnu televizijsku stanicu Kan rekao da su tenkovi, oklopni transporteri i artiljerija u pripravnosti „za ovu mogućnost mobilizacije u bilo kom trenutku“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.