Izrael neće predati Gvozdenu kupolu Kijevu iz straha da ne padne u ruke Irana - premijer

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2023, 10:24

Izrael neće predati Gvozdenu kupolu Kijevu iz straha da ne padne u ruke Irana - premijer

Izrael ne daje sistem protivvazdušne odbrane Gvozdenu kupolu ili drugo oružje kijevskom režimu zbog zabrinutosti da bi ono moglo završiti u posedu Irana, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za Vol Strit Žurnal objavljenom u četvrtak.
„Mislim da je važno razumeti da nas brine i mogućnost da sistemi koje bismo dali Ukrajini padnu u iranske ruke“, izjavio je on. Netanjahu je istakao da bi Teheran, ako se to dogodi, mogao da upotrebi izraelsko oružje protiv Izraela. On je napomenuo da je Izrael gusto naseljena zemlja i da je do sada izbegavao velike žrtve jer je sistem Gvozdene kupole obarao 95 odsto raketa koje su gađale izraelske populacione centre. „Sada, ako bi taj sistem pao u ruke Irana, milioni Izraelaca bi ostali bez odbrane i u opasnosti“, dodao je on. Gvozdena kupola je sistem protivvazdušne odbrane koji je razvio izraelski RAD Sistems u partnerstvu sa američkim proizvođačem oružja Rajteon. Smatra se jednim od najefikasnijih sistema protiv raketa kratkog dometa. Početkom juna 2022, ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk izjavio je da je Ukrajina zainteresovana za dobijanje sistema Gvozdene kupole.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.