Izrael napušta Unesko

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael napušta Unesko

Izrael je saopštio da napušta Unesko navodeći kao razlog „sistematske napade“ te organizacije na jevrejsku državu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Emanuel Nahson rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije „da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela“.

On je rekao da će zvanično pismo o istupanju biti podneto pre kraja godine i da će Izrael napustiti organizaciju do kraja 2018. godine.


 
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu uputio je izraelskog izaslanika u UNESKO-u, Karmelu Šama-Hačenu, da zvanično najavi povlačenje.

Na taj način, Tel Aviv se pridružio Vašingtonu, koji je u oktobru objavio da će napustiti UNESKO zbog svoje "kontinuirane anti-Izraelske pristrasnosti" i "potrebe za temeljnim reformama u organizaciji". Kako je navedeno, Netanijahu je doneo odluku nakon niz diskusija usredsređenih na želju Izraela da ne ostavi SAD izolovane.

Ranije ove godine, SAD su saopštile da istupaju iz Uneska, takođe tada navodeći slične razloge.

Kakio se navodi "Izrael se dugo žalio na kontinuirana antiizraelska osećanja unutar Uneska", gde su Izrael i saveznici te zemlje u manjini u odnosu na arapske države i njihove saveznike.

Nedavne rezolucije koje je ova organizacija donela izazvale su ogromno nezadovoljstvo Izraela, koji ih je video kao rezolucije koje umanjuju duboke jevrejske veze sa Jerusalimom i biblijskim gradom Hebronom.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.