Izrada novog modela razvoja Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrada novog modela razvoja Vojvodine

Pokrajinska vlada i NALED zaključiće u septembru Memorandum o saradnji na izradi novog modela ekonomskog razvoja Vojvodine, saopšteno je na današnjem radnom susretu članova i partnera NALED-a s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i pokrajinskim sekretarima u Novom Sadu.

Glavne oblasti partnerstva biće unapređenje poslovnog ambijenta na lokalu kroz modernizaciju administracije gradova i opština, izgradnja infrastrukture putem javno-privatnih partnerstava, razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednošalterskog sistema za inves titore i smanjivanje razlika u razvoju vojvođanskih lokalnih samouprava. Ključnu ulogu u realizaciji tih ciljeva imaće formiranje Razvojne agencije Vojvodine.

"Naša glavna vizija je brži ekonomski razvoj Vojvodine, posebno 15 lokalnih samouprava koje su u grupi nerazvijenih. Tu je veoma važna uloga procesa certifikacije koji sprovodi NALED i pravi put da se postigne konkretan rezultat na lokalu. Prioritet je da aktivno radimo na privlačenju domaćih i stranih investicija i da pojednostavljujemo administrativne procedure u čemu je NALED veoma iskusan i o čemu svedoči uspeh elektronske građevinske dozvole", izjavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, broj zaključenih ugovora o javno-privatnim partnerstvima je veoma mali i veliki problem predstavlja činjenica da potencijalni investitori nemaju jednu instituciju kojoj mogu da se obrate radi realizacije projekata. Ideja Pokrajinske vlade je da RAV bude one stop šop i da ponudi operativnij i pristup investitorima što će biti još jedna od tema saradnje s NALED-om.

Potpredsednik UO NALED-a Branislav Nedimović istakao je da u Vojvodini samo 12 lokalnih samouprava ima certifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Podaci pokazuju da su to najuspešnije sredine s obzirom na to da su od 2008. privukle 1,29 milijardi evra. On je ocenio da bi fokus saradnje s Pokrajinskom vladom u osnaživanju opština trebalo da bude na jačanju kancelarija za lokalni ekonomski razvoj preko kojih će investitori dobijati kvalitetnu uslugu.

"Spremni smo da se fokusiramo i na javno-privatna partnerstva koja opštinama mogu da reše brojne komunalne probleme kada su im ograničene mogućnosti za zaduživanje, a u Vojvodini je odobreno samo 14 takvih projekata", naglasio je Nedimović i izrazio očekivanje da će NALED i Pokrajinska vlada sarađivati i na smanjivanju sive ekonomije u sektoru poljoprivrede kroz implementacij u sistema vaučera za prijavljivanje sezonskih radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pokrajinska vlada i NALED zaključuju Memorandum o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016

Pokrajinska vlada i NALED zaključiće u septembru Memorandum o saradnji na izradi novog modela ekonomskog razvoja Vojvodine, saopšteno je danas na radnom susretu predstavnika NALED-a s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i pokrajinskim sekretarima u Novom Sadu...Glavne oblasti partnerstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.