Izvor: Blic, 11.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznad cenzusa samo DSS

Iznad cenzusa samo DSS

Da se u junu održe izbori za Skupštinu Srbije, Srpska radikalna stranka dobila bi najviše poslanika - 78, a druga bi bila Demokratska stranka sa 67 poslanika, pokazuje istraživanje javnog mnjenja 'Galup internešenela' u SCG.

Govoreći na Godišnjoj konferenciji Altantske organizacije mladih političkih lidera, direktor 'Galup internešenela' Srbobran Branković rekao je da bi od stranaka vladajuće koalicije samo Demokratska stranka Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prešla cenzus i osvojila 39 poslanika.

Dok DSS uživa podršku tek 13,9 odsto građana Srbije, za SRS bi glasalo 28,2 a DS 24,3 odsto birača. Istraživanje pokazuje da od ostalih stranka vladajuće koalicije najbolje stoji Srpski pokret obnove koga podržava četiri odsto građana, a slede G17 plus sa 3,1 odsto i Nova Srbija sa dva odsto birača koji bi glasali za njih.

Branković je rekao da je teško prognozirati ko bi činio vladajuću koaliciju, ali da su najizglednije kombinacije da DS i DSS uzmu za partnera SPS ili alternativno PSS, odnosno da SRS i SPS uzmu DSS, alternativno PSS.

'Sve ove stranke u poslednjih pola godine imaju stabilnu podršku među biračima, ali je izvesno da bi još jedan korak napred ka Evropskoj uniji značio blagi pad za SRS i isti takav napredak stranaka vladajuće koalicije i DS', ocenio je Branković.

Građani Srbije se, pokazuje istraživanje, u 67 odsto slučajeva izjašnjavaju za učlanjenje u EU, protiv čega je samo 12 odsto, ali se zato pridruživanju NATO protivi 52 odsto građana, iako je samo 28 odsto protiv ulaska u NATO program 'Partnerstvo za mir'. Haški tribunal je i dalje najnepopularnija međunarodna institucija među građanima Srbije, koji u 50 odsto slučajeva nemaju nimalo poverenja u njega, a 25 odsto mu veruje vrlo malo, dok sa druge strane tom sudu potpuno veruje samo tri odsto građana, a deset odsto pomalo veruje.

Od domaćih državnih institucija, 29 odsto građana veruje a deset odsto 'potpuno veruje' predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji ne uživa poverenje 28 odsto građana, odnosno 27 odsto mu 'ne veruje mnogo'.

Iako poverenje u Vladu Srbije ima 21 odsto ispitanika, a 30 odsto joj ne veruje nimalo i 41 odsto vrlo malo, Branković je ocenio da su malo verovatni protesti protiv vlade Koštunice, jer njegov kabinet 'ne proizvodi napade na političke protivnike, što smanjuje tenzije i mogućnost da se ugrozi politička stabilnost'.

Istraživanje 'Galup internešenela' za SCG sprovedeno je od 25. aprila do 3. maja ove godine u Srbiji na uzorku od 1.200 ispitanika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.