Izmenjen Zakon o šumama

Izvor: Studio B, 23.Okt.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenjen Zakon o šumama

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o šumama čija bi primena trebalo da unapredi stanje u oblasti šumarstva i omogući da se reše neki od aktuelnih problema u šumarstvu.

Zakonom se uvodi nova prostorno planska celina-šumska oblast. Ustanovljava se ukupno osam šumskih oblasti, po jedna na teritoriji autonomnih pokrajina, i šest na području centralne Srbije.

Kako je ranije navedeno izmenama i dopunama Zakona o šumama postepeno će se rešavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << problemi u oblasti očuvanja, zaštite, korišćenja i raspolaganja šumom i šumskim zemljištem kao prirodnim bogatstvom, pitanja nadzora, kao i druga pitanja od značaja za šumu i šumsko zemljište u cilju ostvarivanja ciljeva postavljenih Strategijom razvoja šumarstva Republike Srbije.

Usvojenim propisom biće uspostavljen mehanizam zaštite državnih šuma koje nemaju korisnika. Izmenama i dopunama Zakona uspostavlja se pravni osnov da Vlada Srbije, na predlog nadležnog Ministarstva, odredi korisnika tih šuma koji ispunjava zakonske uslove i koji će te šume čuvati od nezakonitog korišćenja i njima gazdovati po principu održivosti i unapređenja stanja.

Izmenama Zakona se omogućava efikasnije postupanje resornog Ministarstva i vlasnika šuma u slučaju prirodnih nepogoda. Zakonom je propisano da javna preduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, koja su državnim šumama gazdovala do donošenja Zakona, mogu tim šumama da gazduju i ubuduće, pod uslovom da ispunjavaju uslove utvrđene ovim Zakonom i posebnim propisima.

Zakonom se obavezuje Javno preduzeće "Srbijašume" da svoje poslovanje uskladi sa odredbama Zakona o javnim preduzećima. Skupština Srbije usvojila je i odluku o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora Pravnog fakulteta Zoranu Stojanoviću.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.