Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena odluke o putnim troškovima

Beograd -- Administrativni odbor Skupštine usvojio je izmene Odluke o poslaničkoj naknadi i time bitno ograničio naplatu putnih troškova.

U odnosu na širokogruda ovlašćenja koja su imali na osnovu odluke donete u vreme prethodnog skupštinskog saziva, poslanike koji ne žive u Beogradu sada čekaju restriktivna pravila. Odbor je ostavio mogućnost da se i nova odluka promeni, ukoliko se u mesec ili dva pokaže da su zloupotrebe ovlašćenja i dalje moguće.

Izmene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odluke o poslaničkoj naknadi upravo su takve da im ni najzlonamerniji ne mogu prigovoriti. Rezultat dogovora poslanika Srpske radikalne stranke, DSS-a, SPS-a i G17 plus svodi se na sledeće: pravo na naknadu troškova imaju poslanici koji žive na udaljenosti do 125 kilometara od Beograda - ali samo za jedan dolazak i jedan povratak, za dane kada se sednice parlamenta ili odbora održavaju dva ili više dana uzastopno. Poslanicima koji se odluče za boravak u Beogradu sleduju prenoćište ili mesečni zakup stana u iznosu od 35.000 dinara, ali sa sudskom overom o iznajmljivanju.

U izuzetnim slučajevima pravo na naknadu troškova imaće i poslanik koji živi na udaljenosti većoj od 125km, ali uz dozvolu šefa svoje poslaničke grupe koji za taj putni nalog snosi odgovornost.

O tome kako će taj problem da reši DSS, objašnjava Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe: "Za moje poslanike iz Niša - za koje potpuno znam - u startu vam kažem, imaće redovno moj potpis za taj put, naravno, uz onaj dokaz koji naša odluka traži, jer moj potpis nije dovoljan. Dakle, neophodni su dokazi da je bio na putu u vidu fiskalnog računa o kupljenom benzinu usput, ili kakav drugi jak dokaz da su zaista bili na tom putu, koji moraju priložiti uz putni nalog i zahtev za naplatu troškova. Ja ću lično tražiti i druge dokaze, ali to ne piše u Odluci, to je moja stvar".

Ni na jednu od privilegija vezanih za naknadu troškova pravo neće imati poslanici koji žive u Beogradu. Problem, tvrdi poslanik SPS-a Zoran Andjelković, a slažu se i drugi, nastaje kada je reč o obavezama poslanika vezanih za put u unutrašnjost: "Da li, ako gospodina Aligrudića pozovu radnici u bolnici u Pirotu, da li on tada ima pravo da ode i da razgovara sa tim gradjanima i ko će tada, i da li tada bilo ko ima pravo da mu da putni nalog. Ispada da je bolje da tih 50 lekara dodju u Beograd da razgovaraju sa njim, nego da on ode tamo na licu mesta. Da li i kako i ko mu odobrava, da na tom službenom putu ide".

Poslanik radikala Aleksandar Vučić takve troškove je, kako kaže, plaćao od poslaničke plate. On, ipak, dodaje da takva objašnjenja javnosti ne vredi davati: "Zato što bi se odmah nastavilo sa sprdnjom - jao, mnogo nam ih je žao i tako dalje... A ja znam, takodje, da oni koji nisu na tom mestu ne znaju šta to znači. Ali, nisam znao šta od muke da radim posle prošle sednice Administrativnog odbora jedan genije je na svoju televiziju stavio - poslanicima pored plate ubuduće i budžet. Šta da kažete na to? Da mu kažete da je glup? Da mu kažete da je idiot? Ne vredi, trošite reči džabe".

Nove odluke o poslaničkoj naknadi počeće da se primenjuju već od prve naredne sednice parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.